Jag är nog rasist........

Tyck och tänk

… men jobbar nästan dagligen för att inte vara det.

Jag vågar ta debatt mot främlingsfientlighet. Jag letar också fram fakta och källor för att bevisa osanningar som sprids på nätet och konfrontera de som sprider dessa vidare. Jag ifrågasätter människor som röstar på SD.

Då möts jag av ledsna människor som går i försvarsställning och menar att de minsan inte är rasister. Ordet rasist förknippas med människohat, nazism och ondhet och det är ju lång ifrån vad dessa människor kan förknippas med. Sen förlöjligas det hela med att man inte ska säga negerboll, pepparkakor och nu senast med gamla Pippi sagor där pappa är negerkung.

Rasism handlar varken om människohat eller negerkungar. Rasism är när man delar in människor i olika grupper beroende på ursprung, hudfärg eller härstamning. Behöver inte vara enbart "ras" utan avgörande är principen att bedöma människor efter vilka de är och inte efter vad de gör. Vi är alla människor, det finns onda och det finns goda!

Till rubriken då, att jag skulle vara rasist. Ja, handen på hjärtat gott folk, har vi inte alla någongång delat in olika människor i olika grupper och pratat om dem som en homogengrupp? Det handlar ju mycket om vi och dom. Dom är ju ofta människor man inte känner. Det är lätt att man bildar förutfattade meningar om dem.

Kostabor är ett släkte i sig och sen har vi kaxiga Hovmantorpsbor för att inte tala om skogsmullarna i Skruv. Tur att det bor redigt folk i Lessebo. Skulle däremot en Stockholmare eller än värre en Växjöbo snacka illa om landsbygden sluter de små orderna ihop och går samman till en grupp, då är det vi mot dem. Nu är detta ett ironiskta scenarier med glimt i ögat. Dock är detta också en slags rasism. Och grupperna kan ändras och sättas i andra sammanhang som inte är lika skojfriska.

Ta bara tiggarna utanför våra butiker.  Jag ska vara ärlig och säga att jag ser dem som en grupp och inte individer, eller rättare sagt gjorde, för jag arbetar som sagt med min vardagsrasism. Det jag tycker är mycket skrämmande är de krafter som nu gör allt för att öka på vår rasism. Osanna påståenden, som godtyckliga personer, sprider vidare utan att kolla sanningshalten.

Vi kan alla identifiera oss med pensionärer, skolan, sjuka eller arbetslöshet. De flesta har en farmor, mormor eller barn i skolan. Någon närstående som är sjuk och har det svårt eller en son/dotter som är arbetslös. Dessa gruppers elände jämförs, inte alltid faktagrundande och ofta skuldbeläggande, med invandringen En invandring som vi sällan kan identifiera oss med. Ärligt hur många av er känner och umgås med någon som kommit till Sverige som flykting?

Det är sådana här påståenden som, om de sägs och sprids tillräckligt mycket, blir till en sanning. Det är sådana påstående som ökar på vår rasismen och får vissa människor och kanalisera allt elände på detta. En del människor bildar ett hat och det är dessa personer vi förknippar rasism med. Arga, olyckliga människor som använder sitt hat och våld mot en folkgrupp.

Summa summarum så är jag per definition rasist, men jag blundar inte för det utan jobbar nästan dagligen för att möta mina medmänniskor som individer och inte en grupp.

En liten tanke så här en tisdagskväll/ Eva-Lena

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Anonym:

skriven

Kan bara nicka och hålla med dig Eva-Lena 👍