Tänk på vad du skriver på Facebook

Tyck och tänk
Jag blir lite rådlös när det kommer till vad folk lägger ut på FB. Jag förstår att det ibland är en slags bekräftelse man är ute efter. Dock anser jag att man bör tänka lite på vad man skriver. Om man har ett problem på det personliga planet där andra är inblandade så tycker jag att det är fel att ventilera det på FB. Ibland är man frustrerad och behöver stöd. Ibland behöver man få det ur systemet men från det till att hänga ut personer som inte kan, vill eller orkar ge sin version är fel, anser jag. Även fast man har rätt i vad man tycker om någon så är det ändå inte rätt att angripa någon via FB.
 
Sen tycker jag att man ska tänka sig för även när man ger stöd i kommentarsfältet. Vad ligger egentligen bakom olika inlägg? Känner man personen tillräckligt väl? Vet man bakgrunden till historien? Det är väldigt enkelt att slänga in en kommentar om hur hemsk en människa är, trots att man inte känner personen, bara för att ens FB-vän skriver det.
 
En missbrukare söker ofta sympati och FB är ett utmärkt forum på detta. Du lägger ut det du själv vill och personer som egentligen inte känner dig och är empatiska ger positiv feedback. Man menar väl, men ack så fel det blir. Missbrukaren får bekräftelse på att de inte har någon egen del i hur saker och ting utvecklas. De får bekräftelse på att de är oskyldiga offer för omständigheter de inte kan rå över. Trots att det helt och håller är deras eget fel.
 
Ett exempel:
 
En man lägger ut bilder på söta kattungar, vargar och kloka ord flera gånger dagligen, vecka ut och vecka in.
 
En dag skriver har att han blivit bestulen på pengar som han skulle betala hyran med, som han hyr i andrahand av sin syster.
 
Sen lägger han ut att systern sagt upp lägenheten pga stölden och ifrågasätter om det var sjyst?
 
Visst låter det hemskt?? Tänk att drabbas så, först stöld och sedan bli uppsagd från lägenheten?
 
Det är lätt att ge en positiv feedback på en sådat inlägg, eller hur? Klart som fan att det är synd om killen! Tänk att ha en sådan hemskt syster som slänger ut honom på gatan efter att man blivit bestulen.
 
Peppar ni honom tillräckligt så gör han kanske så som han skrev till sin syster via sms. Lägger sig på torget utanför konsum i tält men sina katter och en skylt som talar om varför han hamnat där.
 
Ja, hon har sagt upp lägenheten. Men innan dess kontaktade hon missbruksenheten om hjälp. Där fanns hjälp att få om han ville ha det. Det är upp till honom att ringa och be om den. Han har fått telefonnummer och namn. Just nu känner hon sig rätt kall och ynklig, men vet innerst inne vet hon att hon inte ansvarar för någon annans handlingar, vare sig de är släkt eller inte.
 
Systern har tröttnat på lögner. Tröttnat på att ta ansvar över sin 58-årige bror.  Hon var orolig att själv hamna i onåd hos kronofogden. När hon ställde upp på honom hade hon 2 krav, han fick inte besöka eller kontakta deras mor eller hennes söner i onyktert tillstånd samt att han betalade hyrorna i tid.  Hon har haft överseende med flera överträdelser utan att sätta ner foten. Till slut blir det för mycket och hon säger stop! Någon gång måste han lära sig att ta eget ansvar och få konsekvenser av sitt handlande.
 
Så tänk dig för innan du skickar iväg ett inlägg i ilska eller kommenterar någons inlägg om du inte känner dem väl. Det finns alltid två sidor på samma mynt.
 
Ha en skön fredag / Eva-Lena

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 eva:

skriven

helt rätt... det är bra att tänka efter innan man dömer nån efter deras ord för saken har alltid två sidor. Bra skrivet / kram till dig

Svar: <3
Eva-Lena