Nu får det räcka!!

Allmänt dravel
För 48 timmar sen rökte jag min sista cigarett. Visst sitter det där nikotinmonstret där på axeln och tycker gott att jag ska föda honom. Vilket jag vägrar göra, han ska dö!! Förra gången jag sluta, ja det är inte första gången, tyckte jag det var så otroligt enkelt. Det var ju sååå enkelt att sluta!! Ja, så jävla enkelt att jag började röka igen.
 
Läst den där förbenade boken om igen. Allen Carr "Äntligen Ickerökare" Den har inte gett mig den enkelhet och glädjerus som den gav mig första gången jag läste den.
 
Dock har den fått mig att inse följande:
 
Rökning är ett missbruk, nikotinmissbruk.
Abstinens besvären av att kapa nikotinet till kroppen är obefintliga. Man känner inte någon fysisk smärta utan mer en tomhetskänsla som kan liknas vid hungerkänslor.
 
Cigaretterna ge ingenting, förutom nikotinet till det där lilla monstret.
Jo förresten, det ger mig fläckiga tänder, dålig andedräkt, gula fula naglar, dålig kondition, taskig hy, morgonhosta och snuva (som jag skyller på förkylning)
 
Att vara rökfri ger så mycket tillbaka. Jag kommer ihåg de saker som jag uppskattade så mycket sist jag inte rökte (var rökfri ett halvår).
 
1. Att sitta på en restaurang och äta i lugn och ro. Inte behöva rusa ut i kylan för att stilla nikotinbegäret.
2. Att inte frysa så mycket, blodcirkulationen kom igång och mina kalla fötter var ett minne blott.
3. Jag kommer att gå upp i vikt och därmed bli mindre rynkig och få lite former.
4. Att känna dofter, visserligen också lukter. Visst känner rökare dofter men det är en av de saker som man verkligen reagerade över när man slutade röka.
5. Att kunna gå på stan och handla utan att behöva tända en cigg mellan varje affär, vare sig man var röksugen eller inte.
6. Kunna ta ett djupt andetag på morgonen utan att börja hosta (kan jag göra redan nu, efter 48 timmar utan tobak)
7. Få en massa pengar över att lägga på roligare saker än sitt missbruk.
 
Så summa summarum så vill jag inte vara missbrukare. Jag vill inte att cigaretterna styr mig så som de faktiskt gör. Du planerar allt utefter ciggen. Vad man än ska göra så ser man till att få i sig nikotin i något skede.
 
Paus i hockeyn....är det för jävla lång kö, så skiter jag hellre i kaffet så att jag hinner röka innan spelet drag igång. Lunch med kollegor.....bryter upp lite tidigare för att hinna röka innan konferensen börjar igen.
 
Jag har mitt lilla mantra, som jag tänker när abstinensen ger sig tillkänna och det där lilla monstret villa att jag ska ge efter för suget.
 
"Cigaretten ger mig inget, det är cigaretten som skapar detta tomrum"
 
Jag vet att det för varje dag blir det lättare och lättare. Ska först ta dö på det där nikotinmonster, han börjar redan kippa efter andan. Sen ska jag njuta av varje tillfälle som jag slipper ta en cigarett. Ja, för det är det som det handlar om. Jag gillar inte att röka. Jag hatar att röka och jag skäms för att jag röker och varför röker jag då???? Jo, för rökning är ett nikotinmissbruk ingenting annat.
 
Ha en go torsdagskväll / Eva-Lena

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Johanna:

skriven

Jag hejar på dig!! =) Kram

Svar: Tack Johanna :)
Eva-Lena