Har inte riktigt lämnat Mallorca än :)

Allmänt dravel
Är ni i Palma föreslår jag er att vika en dag och ta tåget till Sóller. en fantastisk uppleverlse. Klicka på länken så finner ni mer information om tåget.
 
 
Själva tågresan i sig är en upplevelse, men vill man så kan man ta sig dit med bil också. Staden Sóller är värd att besöka. Palma i all ära men i Sóller kommer du till ett mer Mallorcansk stad, långt bort från storstadens puls med modehus. Visst finns turismen här också men absolut inte i samma utsträckning.
 
 
Staden ligger inbäddad i en dalgång i bergskedjan Serra de Tramuntana. Serra de Tramuntana sträcker sig längst hela den västra sidan av Mallorca. Tåget stannade på en perrong på vägen ner till Sóller där man fick gå ur och titta och fotografera den vackra staden. En magnifik utsikt som verkligen inte gör sig till rätta på bild. Visst är det vackert men att se det i verkligheten tog andan ur en.
 
 
Tåget stannade en bit från torget och ville man så kunde man ta den lilla spårvagnen ner till Port de Sóller. Detta gjorde inte vi på denna resa, utan det får vi göra på vår nästa tripp till Mallorca. För det lär det bli. Jag var två mappar bland mina bilder Mallorca 2012, då vi var ner med mor min och Mallorca 2013. Där ska ligga ett album varje år har vi bestämt. Mallorca har fått en speciell plats i våra hjärtan och då tror jag att jag pratar för hela vårat ressällskapet :)
 
 
Vi tog oss aldrig tiden att gå in i den stora katedralen i Palma men vi gick runt i katedralen i Sóller. Och med tanke på hur vacker den var så kan man ju bara föreställa sig hur fint det är i Palmas Katedral. En sak som gjorde min lite putt med den i Palma var att det var fotoförbud och jag som bär med mig kameran överallt och vill dokumentera allt :(
 
Vi var i Sóller 2 dagar, alltså vi åkte hem till Palma emellan. När vi åkte dit första gången kom vi fram på eftermiddagen och trodde vi skulle göra stan och dess omgivning på ett par timmar. Ack, så fel vi hade. Vi förälskade oss i den lilla staden och bestämde oss direkt för att åka dit igen dagen efter igen. Första dagen så kom vi i samspråk med ett äldre svenskt par som vandrat runt överallt i hopp om att hitta Mallorcas vackraste by, Fornaluxt. De var inte så lyckosamma, så vi bestämde oss för att ta taxi till byn dagen efter.
 
 
Fornaluxt låg ungefär 6 km från Sóller och vi förstod varför den kallades för Mallorcas vackraste by. Bilvägen slutade i kanten till byn i kärnan kunde man inte åka bil då det var smala kullerstegs gränder och trappor.
 
 
Trädgårdar och uteplatser som jag skulle kunna byta mot vårt fina uterum 7 dar i veckan.
 
 
När vi dagen innan, satt på en liten lokal inhemst bar i Sóller så drömde vi oss bort. Nej, inte bort utan in i framtiden, si sådär 10 år fram i tiden. Då man kanske har vunnit på lotto eller sparat ihop till en riktigt hygglig pension. Då flyttar vi till Sóller. Men vi konstaterade att man kan ju inte år ut och år in gå och dricka pilsner och ha semester. Det skulle man ju tröttna på. Nä, man måste ju ha något att sysselsätta sig med. En bar!! Ja, vi öppnar en bar och sen började vi spåna och planera. Ja, drömma kan man ju få göra och än är det inte skatt på drömmar.
 
 
I Fornaluxt hittade vi lokalen som stod tom och bara väntade på oss. Temabar måste vi ju ha. Finskbaren fanns ju och det finns säkert svenskbarer på Mallis också MEN det finns säkert ingen TAIF-bar :) Lära Mallorcanerna att uppskatta hockey, streama hockey på TV, pryda väggarna med Taif-bilder och Chrille bemannar baren och drar vitsar.......eller inte ;-) Alla Taifare som kommer ner får "special price" och gröna brigaden folk blir hedersmedlemmar. Haha, så om 10 år får ni hålla utkik efter grön/vita flaggor på Mallorca :)
 
 
Vi vandrade tillbaka från Fornaluxt till Sóller slutningarna ner kantades av apelsin- och citronodlingar. Det var så vackert. När man promenerar hinner man se mer, känna dofter och få en helt annan upplevelse än att åka bil eller vespa.
 
 
Så är ni på Mallorca avsätt tid att besöka dessa två ställen om ni vill se och uppleva lite utanför turistramarna.
 
Ha en go måndagskväll / Eva-Lena
 
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Allt är inte lurendrejeri

Allmänt dravel
Söndagen innan grabbarna åkte hem så spelade Real Mallorca mot Levante i Palma. Vi ville gärna se en fotbollsmatch i La liga. Vi hade pratat lie om det och när söndagen kom så tog vi, Chrille, jag, Micke och Daniel en taxi till arenan.
 
 
Arenan var gigantisk i mina ögon och den hade flera olika ingångar. I taxin förklarade jag för den kvinnliga chauffören att vi inte hade köpt biljetter än. Trots att trafiken till arenan var kaotisk körde hon oss ända fram och pekade på stället där vi kunde köpa biljetter.
 
Vi ställde oss i kön och helt plötsligt kom det fram en yngre man och frågade hur många biljetter vi ville ha. Blev lite skeptisk till varför han kom fram till oss som stod i princip sist i kön. Jag sa att vi behövde 4 stycken och han höll två i handen. Jag frågade vad han skulle ha. 25 Euro ville han ha och jag som sett vad biljetterna kostade på Mallorcas hemsida konstaterade att han ville ha vad de billigaste biljetterna kostade. Dock hade han bara 2 men medans vi pratade kom det fram en äldre herre med en liten grabb. Han pratade spanska med den  med personen som ville sälja 2 biljetter till oss.
 
Helt plötsligt räckte han 2 biljetter till Chrille och sa att det inte kostade något. Han pekade på Daniel som stod där i sin nyköpta Mallorca tröja. Han log och sa något till oss på spanska. Vi fattade ingenting men tackade så mycket. Fortfarande så behövde vi 2 biljetter och försäljaren gav oss sina 2 biljetter sa åt oss att följa med honom. Han förde oss upp för trapporna och fram till kön till ingången. Där ville han ha betalt. När han plockade fram växeln ur strumpan var vi nog ganska säkra på att vi blivit blåsta. Vi sa till varandra att vi borde ha scannat biljetterna innan vi gav honom betalt. Micke uppmärksammade att han fortfarande stod kvar där bak, så vi blev lite osäkra. När vi kom fram till scannerna så fick jag rött istället för grönt och nu var vi definitivt säkra på att vi blivit lurade. Damen vid kontrollen tittade på biljettera pekade längre bort och vi gick vidare. Chrille var nog den som var mest övertygad om att allt inte stod rätt till.
 
 
Men vi kom in, men Chrille ville fortfarande inte riktigt tro det. Han sa att snart kommer det nog någon som ber oss flytta på oss för vi satt på deras platser.
 
 
Men det hände inte, så ärlighet och vänlighet existerar fortfarande. Man har ju så många gånger blivit lurad när man har varit utomland av oseriöse försäljare så man har blivit mer vaksam. Vi fick visserligen inte sitta jämte varandra men vi satt 2 och 2. Micke och Daniel fick verkligen bra platser och var helnöjda. Ja, det var verkligen en upplevelse i dubbel bemärkelse. Det var inte fullsatt men 19000 var det enligt  Daniel som kollade upp det på nätet efter matchen. Det var en galen stämmning.
 
 
Mallorca gjorde det första målet och publiken blevhelt  tossiga, dock slutade matchen oavgjort 1-1 och Real Mallorca har fått en ny supporter, Daniel :)
 
 
Vi var mycket nöjda när vi efter matchen promenerade hemåt. Vi hade väl inte sådan tur med att få tag på en taxi utan vi fick gå in till stan men vad gjorde det. Vädret var gott och mycket att se när man promenerade till fots.
 
 
Två bloggar på en och samma dag....nu får jag ge mig ;-)
 
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Smått och gott / Mångt och mycket

Allmänt dravel
Tänk vad snabbt man blir van vid något. Ett par veckor med frukost varje morgon, umgänge med gubben varje dag och sommarkläder och nu känner man en stor saknad av det. Frukosten försöker jag hålla kvar vid. Jaja, ett par veckor till så är allt "back to normal" Nu sitter man som vanligt och väntar på makens obligatoriska telefonsamtal vi nio. "Maken" känns lite ovant att skriva dock gillar jag det :)
 
 
Vissa ränder går aldrig ur. Hittar man en finsk bar så måste man absolut besöka den. Vi hittade den när vi gick runt och leta efter svenska skolan. Vi hade försökt att få vägbeskrivning från postkontoret men på grund av språket så blev det inte så bra men vi fick en lapp med gatans namn. På finska lyckades vi äntligen få hjälp att hitta till skolan. De var så hjälpsamma :)
 
 
Precis som svenska kyrkan har verksamhet på ön, så finns även även en svensk skola på Mallorca. Skolbyggnaden har kanske inte de mest praktiska lokalerna med tanke på högt i tak och allt i sten och små rum, men det är den vackraste skola jag någonsin besökt. Skolundervisning följer den svenska läroplanen men här läser eleverna spanska också. Vilket kanske inte är så konstigt.
 
När vi var med på en lektion så var där en liten gosse som tittade länge på mig. Efter ett tag så sa han -Min mamma har också långa naglar, fast hon har svart hår. Hon kan prata både skånska och svenska. Jag hade svårt att hålla mig för skratt och tänkte att detta ska jag berätta för min skånska kollega, som vi brukar retas lite med just för dialektens skull. Till och med barnen i spanien har förstått att svenska och skånska inte är samma språk.
 
Spanska, det vill jag lära mig. I alla fall lite så att man kan göra sig lite förstådd. Första veckan hade vi otrolig fördel eftersom Christers dotter talar flytande spanska. Dessutom är hon frisör till yrket och gjorde min frisyr till bröllopet. Hon lyckades få den exakt som bilden jag har haft i huvudet om hur jag skulle vilja ha håret. Med mycket små medel lyckades hon med detta.
 
Ett stort tack till dig, kära Jenny
 
Dagen innan vårt bröllop fick vi oss en regäl överaskning i form av kombinerad möhippa och svensexa. Tidigt på morgonen kom alla grabbarna och kidnappade Christer. Han fick på sig en ögonbindel och de drog iväg. Visst undrade jag lite över vad de skulle ta sig till med honom. Hoppades att de skulle ta det lungt, ville INTE ha en fyllsjuk gubbe på bröllopet ;)
 
När de åkt iväg så satte jag mig vid datorn, tänkte att de kanske inte dröjer länge innan tjejerna kommer för att hämta mig. Men tiden gick och inget hände. Både Jenny och Jennifer var nyduschade så jag tänkte att det var kanske time för mig med att hoppa in i duschen så att vi kunde hitta på något att göra denna dag också. Över en timme hade gått sen de hämtat Christer och ska jag vara ärlig så var jag nog lite besviken över att tjejerna inte hittat på något med mig.
 
När jag kom ut ur duschen hade var det fullt av damer i lägenheten och jag fick på mig en utstyrsel som inte var av denna värld. Mening var att de skulle hämtat mig straxt efter Chrille men de hade lyckats låsa in bilen i garaget. Samtidigt blev det ju rätt lyckat eftersom även jag blev överaskad när de väl kom.
 
 
Sen bar det av i bil. Ögonbindel slapp jag och jag kunde kika runt lite. Eftersom jag varit på Mallorca så såg jag att vi var på väg mot Alcudia, där vi var förra året, då mamma var med. Men riktigt till Alcudia var vi inte på väg utan när vi närmade oss åkte vi mot Port Pollenca. Även där var vi förra året. Under resan funderade jag lite över vad vi skulle hitta på och vad grabbarna hittat på med min blivande.
 
När vi var framme i Pollenca så åkte vi ut på piren, jag var helt nollställd på vad vi skulle göra. Men sedan såg jag Fredde och förstod då att vi skulle vara tillsammans hela gänget. Christer var dock fortfarande ovetandes då han hade ögonbindel på sig. De ledde honom fram till mig och tog av honom ögenbindeln och så glad han blev när han såg mig. Jag blev också glad över att vi skulle få tillbringa dagen tillsammans.
 
 
Ut på havet med den vackra båten Storm Shadow. En heldag med bad, strandhugg med mat i Alcudia på Restaurang Crocodillo. Det var skoj för då fick vi visa Daniel, Jenny, Micke och Jennifer var vi spenderade 2 veckor förra sommaren.
 
 
Alla var inte lika tuffa som denna lilla tjej var. Kallt är det fortfarande i vattnet, alldeles för kallt för att bada, anser jag!!
 
 
Det blev mest att ligga och lapa sol. Vi hade verkligen tur med vädret den dagen. Inte förrens tidigt på morgonen blev det bestämt om det skulle bli en båttur. Även fast solen sken så kunde det varit så mycket vågor så att man inte haft möjlighet att gå ut.
 
 
 
Det var en helt underbar dag och vi tackar dem som ordnat med detta. En minnesvärd dag som man aldrig kommer att glömma.
 
 
Så det blev en lugn dag och kväll. Dock var det en person som kanske inte tog det så lugnt. Han var som en Duracell kanin och världens bästa lekfarbror tyckte nog ungarna :) Dan efter var han dock inte lika villig på att leka.
 
 
Jag skrev denna blogg för flera dagar sedan men lyckades klicka ner Firefox men på något sätt blev den återställd och jag kunde fylla på med båtresan innan publicering.
 
 Önskar er alla en trevlig lördag/ Eva-Lena
Ingen har kommenterat än bli den första!

Kanske dags för en uppdatering?

Allmänt dravel
Ja, jag har tänkt skriva om vår tripp till Mallorca men det är så mycket jag vill delge så jag vet inte riktigt var jag ska börja. Vet inte ens om jag klarar att sammanfatta allt i en blogg ens.
 
Anledningen till resan var ju som ni säkert vet att vi, Christer och jag skulle ner och gifta oss. Måndagen den 29 April gick flyget till Palma med på flyget förutom Christer och jag var mina grabbar och Mickes Jennifer. Fredriks Matilda var redan på plats och dagen efter flög Christers dotter Jenny ner från Skavsta och anslöt sig till oss. Hela familjen var samlad och jag tyckte det var underbart. Nu i efterhand kan jag känna att det hade känts otroligt tomt utan dem alla. Jag är verkligen glad att vi kunde ordna så att de kunde vara med att dela denna, för oss, så stora tillställning.
 
 
Från början var det tänkt att vi skulle gifta oss vid hamnen utanför Svenska kyrkan men sedan blev det klart att vi kunde gifta oss på takterrassen på Hotel Feliz i Palma. Hotellet är Svenskt ägt och min lille Fredrik har sökt anställning där i sommar. Visserligen har han redan ett arbete klart i Palma Nova men han skulle hellre vilja jobba på detta hotell, bland annat för att det ligger väldigt nära där han ska bo.
 
 
På balkongen där damen solar ägde själva vigselakten rum. Terrassen vill vänster använde vi sedan som en samlingsplats där vi minglade och snarrade på lite snacks. Balkongen nedanför damen tillhörde vår suite och där intog vi en champagne frukost dagen efter.
 
Själva vigselakten var jättefin och prästen var så go. Ärligt så är jag kanske inte den mest trogna kristna själ och har lite svårt med högtravande kyrkomässor, men detta var helt i min smak. Mycket prat om kärlek, känslor men ändå väldigt allvarsamt och givetvis även den mer traditionella ceremonin som tillhör ett giftermål. Vi log lite för oss själva då även hockeyn fördes på tal som en sammanfogande länk.
 
 
Efter att vi avgett våra löften träddes ringen på fingret.
 
 
Efter det så var det då dags för den obligatoriska kyssen.
 
 
Så var man herr och fru Ramberg på riktigt, livet i synd är förbi ;-) Sen utbröt ett kram kalas och skålande i Cavas. Lite organiserat fotograferande med familjen, tjejerna för sig, herrarna för sig osv. Sedan drog sig brudparet tillbaka till sin suite för att byta om till lite ledigare klädsel, innan vi alla förflyttade oss över till den andra delen av Terrassen.
 
Här blev det lite lättsammare och alla passade på att njuta av solskenet och det goda tilltugget.
 
 
Här sitter vi och kikar i en "Love book" som vi Fredrik och Matilda gjort åt oss. Den gav många goda skratt och glädjetårar då den med hjälp av bilder, fagra ord och roliga citat gick igenom våra tre år tillsammans.
 
 
Kvällen avslutades med en fantastisk god grillbuffé nere i restaurangen. Kameran lades undan för resten av kvällen.... What happens in Palma stays in Palma ;-)
 
Nu har jag berättat om själva bröllopet och denna blogg tillägnar jag mina nära och kära som inte kunde närvara denna stund. Resten av resan får jag nog fördela på fler blogga, som sagt det hände många roliga och minnesvärda saker på denna resa.
 
Önskar en alla en riktigt go kväll / Eva-Lena
 
 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!