Tävling??

Allmänt dravel
I går gick Melodifestivalen av stapeln. Mello, som det tydligen numera heter. Det smeknamnet talar väl egentilgen bara om hur fånig tävlingen egentligen är. Mello, det låter ju som två trötta tonårstjejer som inte orkar säga hela ordet. Ungefär som "ska du ha en karra" istället för karamell. Ja, nu var det inte riktigt smeknamnet jag hade i åtanken att drifta utan tävlingen. Inte bara musiktävlingar utan även andra tävlingar som jag anser att man inte kan tävla i. Alla tävlingar som inte har givna reglar som talar om vem vinnaren är, skönhetstävlingar, mattävlingar, musiktävlingar, konsttävlingar, filmtävlingar, mfl. Där det bedöms lite på tycke och smak.
 
I dag kommer tidningarna explodera i rubrikerna "Rätt låt vann", "Fel låt vann". Tänk om det skulle vara så inom till exempel sport?? Hur orättvis en hockeymatch än är så vinner det lag som gjort flest mål. Ett hundrameterslopp kan avgöras med 100 dels sekunder men han/hon som kommer först i mål vinner. Det blir aldrig diskussioner om att rätt eller fel person vann? Sen kan man ju tycka vad man vill om regler, men de finns där och de styr vem vinnaren blir.
 
 
I veckan stötte jag på ett annat system som jag verkigen ifrågasatte starkt. Ett betygssystem, ja nu är det ju inte ett ämne som inte diskuterats innan. Detta betyg handlar inte om skolbetyget utan ett betygssystem som är en överenskommelse mellan ett företag och facket. Ett betygssättande på alla anställda, ja givetvis handlar det inte om tjänstemännen :/
 
Betygen styr även lönesättningen. Varje år bedöms du av din arbetsledare (direktkanal till ledningen på företaget) I år så har de flesta fått sänkta betyg, vilket direkt resulterar i lägre lönekostnader för företaget. Smart drag, då företaget drabbats hårt av lågkonjukturen. Eller är det verkligen ett smart drag på lång sikt?? Återkommer till detta.
 
Kriterium för att få betyget 3 (skala 1-5) är att komma i tid och göra sitt jobb. Vilka kriterium som gäller vid högre eller lägre betyg är ej satta, utan ligger på arbetsledaren att bedömma. En dam hade en 4:a för hon arbetade undan så fort dock hade hon en 2:a för att mycket blir fel. Med min matematik så hänger dessa tal samman. En annan herre fick sänkt till en 2:a för att han arbetade för sakta. Han närmar sig 60 och är nogrann som få. Han gör alltså ett BRA arbete i mina ögon för att öka kvaliten på produkterna, men straffas för att det går för långsamt? Sen har vi arbetsledarens granne som även tillsammans firar semestrarna på samma husvagnscamping. Höga betyg som ger fetare plånbok.
 
Varje betygssänkning ger några hundralappar mindre i plånboken för den anställde och då kan man ju räkna ut att det ger desto mer för företaget med tanke på skatter och socialaavgifter. Smart drag? Ja, det kan man ju undra? Jag tror faktiskt inte det ens är det bra drag på kort sikt. Visst siffrorna blir bättre men tror man verkligen att det är en morot för de anställda att få sänkt betyg. Alltså utföra samma arbete men med lägre lön? Hade jag fått sänkt betyg för att arbetsledaren anser att jag arbetar sakta så hade jag inte arbetat fortare utan snarare tvärt om. Detta system kan ju inte stärka arbetsmoralen, ej heller yrkesstoltheten.
 
Visst kan jag förstå om man får sänkt betyg tex. om man ständigt och jämt kommer försent. Kommer en person försent till en line så stoppar det upp produktionen på hela linen. Dock går det ju att lösa på annat sätt än med ett betygssystem. Och ska det finnas ett betygssystem så ska det finnas klara regler vad man bör prestera för att få ett högre betyg. Finns det inte det, utan det handlar om godtycklighet, så ger det ju inte den positiva effekten som företaget skulle tjäna mer på. Den anställde har ju inget att sträva efter?
 
Sen är det ju lite läskigt att det är upp till en person att avgöra vilket betyg du får. Precis som när man gick i skolan ju. Jag som alltid säger vad jag tycker, även fast det inte alltid faller i god jord och de som säger vad andra vill höra, fast man inte tycker det själv. Sen finns det en annan aspekt. Jag minns när jag gick på gymnasiet, det fanns en svenska lärare som hade ett gott öga för mig. Visserligen var jag duktig i det svenska språket, både vad gäller uppsatser och gramatik. Däremot höll jag med en klasskompis till mig som ifrågasatte hur det kom sig att jag fick en 5:a på min uppsats medans hon fick en 3:a. Han gav inte ett godtagbart svar på hennes fråga, dock var jag glad över min 5:a men ansåg att hennes uppsats var klart mer värd än 3:an som hon fick.
 
Lite så blir det ju även på detta företag kan jag tänka mig. Personkemin styr nog en heldel. Dessutom får ju arbetsledaren direktiv uppifrån. -Vi behöver få ner personalkostnaderna......-okey, då ser jag över betygen. Jag tycker det är rena 1800-talet, då knegaren stod med mössan i hand. Dessutom är detta betygssystem godkänt av facket??? Ja, allt är inte svart eller vitt.
 
Ha en bra söndag / Eva-Lena
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här: