Släktforskning

Släktforskning/Genealogy research
Släktforskningen har legat nere ett tag nu. Det har varit mycket annat på G. Däremot har kontakten återupptagits med vår släkt "Over there". Jag har googlat lite om hur generationer egentligne tilltalas. Ja, ni vet syssling, brylling, pyssling osv. Enligt Wikipedia så ligger det till så här:
 
2:a generationnen       Kusin           alt. tvåmänning
3:dje generation          Syssling      alt. tremänning      på finska   pikkuserkku
4:de generationen       Brylling         alt. fyrmänning
5:e generationen         Pyssling       alt. femmänning
6:e generationen                             sexmänning
 
Så David och hans syskon är bryllingar till mig och mina syskon. Deras barn och mina barn och syskonbarn är då pysslingar med varandra. Jag har fått en hel massa fotografier på gamla släktingar, kusiner till min mormor och mammas pikkuserkkut. Jag tror faktiskt att mamma är lika exalterad som jag över att fått kontakt med "long lost family" Till sommaren då mamma fyller 80 år så kommer det släkt från finland på besök och då ska jag visa dem alla bilderna och visa vilka släktingar de kan hitta på Facebook. Facebook har många avigsidor, dock har det en så fantastisk funktion vad gäller att få och ha kontakt med släkt och vänner när och fjärran.
 
 
Här ser ni Jaakko Ramberg, min mormors farbror, med sin andra fru Maria Kinnunen. Bilden skickades till mig av David Ramberg, Damen på bilden i vit blus är Amanda Teresia Ramberg, syster till Jakko, därmed faster till min mormor. Hon flyttade också till USA och träffade en man, Johan Grahn som hon gifte sig med. När Johan blev sjuk flyttade de tillbaka till Finland. 1910 dog Johan och Amanda dog 1922. De efterlämnade 2 minderåriga barn, Fredrik och Hilja, som min mormors far, Kalle Ramberg, tog under sina vingar och därmed blev de syskon till min mormor.
 
Nu ska jag mail och tacka David för alla bilde och dokument som han skickat till mig.
 
Önskar er alla en trevlig lördagskväll / Eva-Lena
 
 
 

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Roberth Kjellström:

skriven

Så du är också fast i släktforskarträsket..? :)
Jag har hållit på med det i 20 år nu... lika beroendeframkallande som alltid..

hoppas att du får tid till det i sommar

Svar: Ja, det kan man lugnt säga :) Lätt att fastna. I sommar ska vi bila norr över och forska lite i Kramforstrakten där släkten en gång i tiden bott. Vi får se ifall det ger något. Skulle vara skoj att få fram några bevis på detta. Drömmen vore att hitta ett hus de bott i som fortfarande finns kvar. Dock kan vi gå helt lottlösa också men det är ju det som är lite tjusningen med det hela ;) Man kör fast ibland och sen helt plötsligt fångar man upp nya ledtrådar!Ha det gott / Kram E-L
Eva-Lena

2 Veli-Matti Vainionpää

skriven

Hej Eva-Lena!

Vi måste vara nonslags släktingar (bryllingar eller så). Jag började forska släktet et par veckor sen och min mormor hette Olga Amanda Ramberg (dotter till Kalle Juho).
Jag har jobbat med MyHeritage - sidor ja och hittat mormors släkt upp tiil 1690 och den siata namnet Iisak Iso-Greggilä som är 9. generation.

Ursäkta mitt dåliga språket, för jag är finsktalande men hoppas du förstod de flesta.
hoppas vi kan meila och byta kännedom om vårt släkt.

--Veli- Matti

Svar: Moi Matti
Olga Amanda Ramberg är syster till min mormor Hilja Ramberg och det borde göra oss till Sysslingar då din och min mamma är kusiner :) Vem är din mamma, Kirsti Kyllikki eller Anja Olga? Har du några syskon? Såg att du även är på Ancestry sida. Förlåt att jag inte svarat dig innan jag är inte så ofta i bloggen numera. Så roligt att du tog kontakt. Du kan svara mig på min mail istället för här. Ser verkligen fram emot att få veta mer om dig och vår släkt. Själv har jag kommit till år 1742 på mormorssida men sen har det tagit stop. Min mailadress är : eva-lena.ramberg@gigant.se
Du kan skriva på finska om du vill. Jag kan läsa finska även om det går sakta men jag är jätte dålig på att skriva på finska.
Ser framemot vidare kontakt / Häls. Eva-Lena
Eva-Lena