Grovskissad resrutt

Ramberg on Tour
Nu har jag suttit ett bra tag med den stora Sverige kartan och försökt lägga upp en resrutt till semesterns "Ramberg on Tour". Jag har på tidigare resor ofta fört lite dagbok som jag skickat som brev till min kära syster. I år tänkte jag att jag skulle blogga under resans gång. Resan kommer att ta 12 dagar har vi tänkt. Först började jag att lägga alla orter vi vill besöka på vägen upp men insåg rätt snart att då har alla dagar gått bara på uppresan.
 
Tänkte om och kom fram till att vi får ta ett par ställen på vägen upp och en del på vägen hem. Enda som vi har som är datumstyrt är att vi ville vara uppe i Luleå under hamnfestivalen som går av stapeln 11-13 Juli. I grova drag ser resan ut som nedan.
 
På väg upp:
 
Lessebo - Sundsvall - Kramfors - Luleå - Uleåborg (Finland) - Boden - Kiruna
 
När jag kikade på kartan såg jag att det inte var långt kvar till 3 riksröset och har vi åkt så långt så vore det ju mödan värt att även åka dit.
 
På vägen hem:
 
Kiruna - Piteå - Örnsköldsvik - Stockholm (där vi ska tillbringa någon dag med Chrilles dotter) - Lessebo
 
Jag har 2 dygn till godo för oförutsedda saker. Man vet ju inte vilka guldklimpar man hittar på vägen som man vill utforska lite mera. Nu sitter jag här och väntar på lilla gubben så att han får se och säga sitt om min lilla rutt. Vi har i stora drag redan tidigare planerat vad vi vill se. Min höjdpunkt är trakterna kring Kramfors, där släkten min varit bosatta. Chrille ville se Bodens fästning och Kiruna som de tydligen håller på att flytta?? Sen har jag några blogg/FB/cyber vänner som jag gärna skulle vilja träffa.
 
Så är ni nyfikna på att följa med på vår Norrlands turné så håll utkik, fortsättning följer.
 
 
 
/Eva-Lena
Ingen har kommenterat än bli den första!

Närproducerat samt export

Hockeyblogg
Som jag skrivit tidigare så har jag haft lite fotouppdrag. Alltid lika roligt och utmanande. Resultatet blev lite blandat. Första shooten var jag nöjd med och fick just den bild som jag var ute efter. Olof Svensson var mycket samarbetsvillig och gjorde ett fantastiskt jobb.
 
Andra shooten var mindre lyckad. Givetvis är det svårare att få till bra bilder, då det skall vara två på samma bild. Samtidigt som jag själv inte var på topp. Jag missade att se sådant som jag brukar ha öga för. Symmetrin i bilderna fick jag inte till, på varje bild fann jag i efterhand något som jag retade mig på. Dock fick jag några bilder som jag skickat vidare. Vi får hoppas att de har någon användning för dessa. När jag fotograferade närbilder på dem, en och en, så blev resultatet bättre, tyckte jag.
 
Dessa olika bilder skall symbolisera Taif, närproducerat med spelare som är egna produkter (Olof, Linus och Robin Ohlsson samt Filip) och export med Taif fostrade spelare (Oliver och André) som gett sig ut i den stora vida världen.
 
Linus, Robin och Filip har jag kvar att fotografera, de ska också symbolisera närproducerat. Tyvärr har vädret gjort så att vi fått skjuta upp det, men så snart vi får en regn fri kväll styr jag kosan mot Tingsryd för att avsluta detta uppdrag. Ser fram emot fler uppdrag. Fick en liten snilleblixt eller rättare sagt Oliver gav mig ideén. En Taif-kalender, kan man göra kalendrar med brandmän så kan man väl göra en med Taifspelare, eller??
 
Bilder från dessa fotojobb kommer senare
 
Ha en skön söndag / Eva-Lena
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Sommarstuga?

Allmänt dravel
Vi har länge pratat om att skaffa sommarstuga. Både jag och Chrille vill ha en stuga som ligger vid vattnet. I dag fick vi en impuls och åkte och tittade på en liten stuga
 
 
Tomten går ända ner till vattnet med en egen liten strand och brygga. Visserligen är bryggan fallfärdig men jag har inte tummen mitt i hand så den ska man kunna fixa till. Även den lilla stugan behöver en lättare renovering.
 

Inget vatten eller avlopp men det har vi hemma och det är inte långt hem, en bilresa på 15 minuter bara. Kan ju kännas knäppt för många, att skaffa en stuga så nära, men vi ser det som en fördel. Tänk en solig dag och man kan åka ut ett par timmar och sola lite och kanske ta sig ett litet dopp. Jag är ju inte bekväm att gå ut i bikini här på storgatan.
 
Daniel var med oss och även han blev eld och lågor. Han tyckte vi skulle skaffa en liten båt också, så han och bröderna kunde ge sig ut och fiska :)

 
Tänk bara att få sitta med morgonkaffet här vid vattnet en tidig söndagsmorgon. Känna lugnet och tystnaden.
Utsikten från altanen är idag lite skymd för det är så mycket björksly som vuxit upp, men det är lätt att röja undan.
 
 
Sen får man klippa fram gräsmattan. Det nybyggda förrådet blir en bastu i min fantasi. Bastu är ett måste, finne som man är ;-) Åhh, vill sätta fart direkt. Än har vi inte ens köpt det, men vi vill!! Vi får se vad det blir av det hela.
 
Ha en go lördagskväll / Eva-Lena
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Biltur

Allmänt dravel
I helgen följde jag med Chrille när han skulle jobba. Kameran var med för vi for runt lite över allt i de småländka skogarna. Vi åkte förbi ett ställe där de hade hästar och föl. Eftersom vi kände ägarna stannade vi till och pratade lite. Vi blev med bjudna att följa med och kika på fölen. Denna lilla krabat var inte mer än 2 veckor gammal.
 
 
Det fanns 2 föl i hagen tillsammans med sina mammor. Och Jenny, du borde bli lite impad på mig. för jag vågade faktiskt gå in i hagen. Vad gör man inte för att få bra bilder :)
 
 
Hästar är något jag annars är rädd för. Eller rädd och rädd, jag har en respekt för dem, de är ju så jäkla stora som vuxna. När modern kom fram och hälsade på mig slog allt hjärtat lite snabbare.
 
 
Då kändes det lite tryggare att ha dem på avstånd som på denna bild. Fölen var dock gosiga och inte större än att de nådde upp till brösthöjd på mig. Dem var jag inte rädd för. Men visst är de ståtliga djur!!
 
Ligger för närvarande hemma i en kraftig förkylning. Ska jag vara ärlig så tror jag att det är en manlig förskylning jag åkt på för jag orkar inte företa mig något vettigt. Gnällig och ynklig är jag också, så det måste vara en manlig förskylning :-)
 
Jag har fått lite fotouppdrag också dock får jag berätta mer om detta senare. Hockeyrelaterat är det dock men som sagt tar det i en annan blogg framöver. Då får ni även se lite bilder från jobben.
 
Ha en bra dag / Eva-Lena
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Packat och klart....

Hockeyblogg

.....nä, det är nu det börjar. Ja, ni vet den där nya eran jag skrev om. En ny styrelse, check. Borgen från kommun, nästan check. Då är det bara och luta sig tillbaka och förlita sig på att andra gör sitt jobb? Riktigt så ligger det inte till. Det är nu det börjar! Styrelsemedlemmarna är inga frälsare. De är verkligen engagerade, arbetsvilliga och kompetenta. Dock kvarstår att ekonomin är ansträngd och det finns inga trollspön, utan bara hårt arbete.

Jag är rent ut sagt skit stolt över att vara Taifare. När alla, i princip mangrant, ställde upp och engagerade sig med diverse räddningsauktioner i slutet av förra säsongen. Men låt det inte ta slut med det, pengar behövs fortfarande. Alla kan vi dra vårt står till stacken. Det behöver ju inte vara att vi själva ska pumpa in pengar i föreningen. Varför inte tala med företag man arbetar att få dem att vara med och sponsra föreningen. Fiska lite, bered mark och kontakta sedan marknadsgruppen med tips och kontaktuppgifter. Du kanske också har tips och idéer på vad man kan hitta på för att få in mer pengar till föreningen, dela med dig.

 

I går kväll satt gubben och jag och jobbade med olika saker, dock båda för Taif. Känns rätt gott att vi har intresset gemensamt, eftersom mycket tid läggs på det. Jag ringde runt och frågade om tillstånd att få fotografera på privata marker. Bokade tider med spelarna som har lovat att ställa upp på fotografering. Nästa vecka blir det fotografering mån-, tis- och onsdagkväll. Hoppas på fint väder, då det ska fotograferas utomhus. Chrille satt och försökte reda ut hur verksamheten fungerat förr om åren i samband med matcher. Vilka tillstånd som krävs och vilka som hållit i vad. Ingen lätt uppgift men det gäller att ta en bit i taget och ta hjälp av de som varit med innan.

Vad gäller ideellt arbete så kan man ju inte få för många hjälpande händer. Vill du ställa upp och hjälpa till i kioskerna, lottförsäljning mm så hör gärna av dig till Christer. Christer och jag spånade lite grann om det här med ersättning för att man ställer upp ideellt. Givetvis anser jag att man kan få någon form uppskattning men kanske inte frikort för resten av säsongen. Sådant kostar!! Nu vet jag inte hur många frikort som lämnats ut. Säg att det är 100 frikort som delas ut tror inte det är överdrivet många. En vuxen ståplats kostar 1800 kr en total kostnad på 180000 kr, vari ligger då det ideella arbetet? Jag ska vara ärlig och säga att jag har haft frikort, eftersom jag fotograferat mycket åt föreningen. Jag ber om ursäkt för det! Hädan efter kommer jag tacka nej till frikort. Även fast jag vet att jag kommer att lägga ännu mer tid nästa säsong, mot vad jag gjort innan, eftersom jag idag sitter med i informationsgruppen som fotograf.  De flesta av oss som arbetar ideellt är hängivna supportrar och skulle även om vi inte haft frikort gått på match. Rätta mig om jag har fel men det innebär en hel del pengar i förlorade intäkter.

 

Jag tycker man kan erbjuda annan ersättning, som inte kostar, men för många kanske är mer värd. Säg till exempel föräldrar som ställer upp och arbetar. De kanske har barn som ser upp till dessa hockeyspelare. Tänk att tex. få följa med spelarbussen på en bortamatch. Vara med i omklädningsrummet för att sedan kanske avsluta dagen med en signerad tröja.

Eller varför inte en middag i restaurangen för hela familjen under en match, med en VIP service under hela måltiden. Jag kan till och med tänka mig att servera enbart dem under hela middagen. Bättre service kunde de inte få ;-))

Det finns säkert massor av andra trevliga saker man kunde erbjuda alla ideella krafter som inte direkt kostar föreningen något. Det är ju bara fantasin som sätter gränser. Man skulle kanske sätta upp ett par olika förslag som man kan erbjuda till dem som är villiga att ställa upp och hjälpa till. Visst det innebär kanske mer arbete än att dela ut frikort men det skulle kosta mindre.

Tror inte jag kommer att blogga mer innan midsommar så jag passar på att önska er alla en riktigt trevlig midsommar.

/Eva-Lena

ps. bilderna i denna blogg är tagna när jag var i Tingsryd och rekade inför fotograferingen nästa vecka.

TAIF, Tingsryds AIF;
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Vart har jag hamnat.

Allmänt dravel
I dag lastade jag in kameran i bilen och for till Tingsryd. Skulle reka lite inför ett fotouppdrag, hitta de rätta platserna så att man är klar med den biten, när jag sedan träffar modellerna. På väg till Tingsryd mötte jag något jag definitivt inte hade väntat mig att möta.
 
 
Glad som en lärka var jag över att kameran var med. DEN ska alltid vara med framöver för man vet aldrig vad man kan få på bild. Snabbt vände jag om bilen, körde om ekipaget och stannade en bit bort.
 
 
De var inte alls ovilliga att bli fotograferade, snarare tvärt om. "The Malboro man" :) och en sydstats böna
 
 
De var flera personer med både barn, vuxna och äldre. Kontrasten i nästa bild är rätt häftig men lastbilen i förgrunden.
 
 
När jag åkte runt och letade efter passande platser körde jag på en mindre väg som ändå var rätt trafikerad. Helt plötligt dök där upp en liten hund och bilarna saktade in. Jag fann inte det jag letade efter utan efter en stund vände jag om för att leta vidare. Hunden strosade förfarande runt på gatan och då kunde jag inte bara köra vidare. Jag klev ur bilen och lockade till mig hunden. Snäll var den och jag letade efter hansbande vilket den givetvis saknade. Jag kunde ju inte bara lämna hunden där. Jag öppnade bakdörren och hunden gick fram till öppningen och i princip väntade på att jag skulle lyfta in den. Vilket jag gjorde och den la sig till rätta??
 
Jaha och vad skulle jag nu göra?? Körde fram till bebyggelse och såg att det var någon hemma i ett av husen. Stannade bilen och frågade om de kände igen hunden. Damen gick fram till bilen där hunden glatt hoppat fram i förarsätet. Hon kände inte igen den och jag börja förbanna mig att jag var så dum att jag tog på mig detta. Samtidigt vet jag ju att jag inte hade gjort annorlunda om jag fått en ny chans. Precis när jag skulle backa ut för att köra vidare så kom en ung tjej cyklandes och tack och lov så visste hon vem ägaren var och tog på sig att lämna tillbaka hunden. Gott, kände att jag gjort dagens goda gärning. Vilken go dag detta varit :)
 
Ha en fortsatt skön måndag / Eva-Lena
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Släktforskning

Släktforskning/Genealogy research
Släktforskningen har legat nere ett tag nu. Det har varit mycket annat på G. Däremot har kontakten återupptagits med vår släkt "Over there". Jag har googlat lite om hur generationer egentligne tilltalas. Ja, ni vet syssling, brylling, pyssling osv. Enligt Wikipedia så ligger det till så här:
 
2:a generationnen       Kusin           alt. tvåmänning
3:dje generation          Syssling      alt. tremänning      på finska   pikkuserkku
4:de generationen       Brylling         alt. fyrmänning
5:e generationen         Pyssling       alt. femmänning
6:e generationen                             sexmänning
 
Så David och hans syskon är bryllingar till mig och mina syskon. Deras barn och mina barn och syskonbarn är då pysslingar med varandra. Jag har fått en hel massa fotografier på gamla släktingar, kusiner till min mormor och mammas pikkuserkkut. Jag tror faktiskt att mamma är lika exalterad som jag över att fått kontakt med "long lost family" Till sommaren då mamma fyller 80 år så kommer det släkt från finland på besök och då ska jag visa dem alla bilderna och visa vilka släktingar de kan hitta på Facebook. Facebook har många avigsidor, dock har det en så fantastisk funktion vad gäller att få och ha kontakt med släkt och vänner när och fjärran.
 
 
Här ser ni Jaakko Ramberg, min mormors farbror, med sin andra fru Maria Kinnunen. Bilden skickades till mig av David Ramberg, Damen på bilden i vit blus är Amanda Teresia Ramberg, syster till Jakko, därmed faster till min mormor. Hon flyttade också till USA och träffade en man, Johan Grahn som hon gifte sig med. När Johan blev sjuk flyttade de tillbaka till Finland. 1910 dog Johan och Amanda dog 1922. De efterlämnade 2 minderåriga barn, Fredrik och Hilja, som min mormors far, Kalle Ramberg, tog under sina vingar och därmed blev de syskon till min mormor.
 
Nu ska jag mail och tacka David för alla bilde och dokument som han skickat till mig.
 
Önskar er alla en trevlig lördagskväll / Eva-Lena
 
 
 
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Då har vi gått in i en ny era.

Hockeyblogg
Den gamla styrelsen har bytts ut mot en helt ny. Valberedningen har gjort ett fantastiskt jobb! Nu vet jag att en del kallar det för kupp, men var skulle vi stått om detta inte hade skett utan allt rullat på. Gamla ordförande var lite putt och tog det hela lite för personligt. Visst hade han haft möjlighet att kandidera. Alla har den möjligheten och det är upp till medlemmarna att lägga sin röst. Men man kan inte bara kandidera till en post utan att lägga fram en verksamhetsplan. Vad vill man och hur har man tänkt att lägga upp arbetet?
 
Jag klandrar inte den avsatta styrelsen. Visst bär de skuld för att de låtit det gå så långt och att ingen haft någon vidare koll. Jag hade klandra dem om det gjort allt detta för egen vinning, vilket jag absolut inte tror att de gjort. De har ett hjärta och engagemang i föreningen. Ingen tvivlar nog på det men det har kanske inte funnits tillräcklig kompetens vad gäller att driva en förening.
 
Jag tror på den nya styrelsen, en blandning av olika individer som jag tror kommer att komplettera varandra jätte bra. De har definitivt ingen lätt uppgift men visar de en öppenhet utåt så kommer de att få ett enormt stöd från människor runt omkring som brinner för klubben. Det har redan visat sig i form av telefonsamtal till Christer, som är eventsansvarig, personer som ville ställa upp och hjälpa till. En person hade ideér om intro och han hade en vän som var kunnig med ljud och bägge ville ställa upp och hjälpa till.
 
Kommunen då, tror ni de kommer att ställa upp?? Ja, jag tror faktiskt det. De var inte direkt ovilliga att ställa upp när den gamla styrelsen bad om borgenshjälp. Dock ville de ha information om tex. ekonomin vilket de aldrig fick. Det var nog inte ovilja från den gamla styrelsen. Däremot tror jag inte någon av dem hade sådan koll så att de kunde ge dem denna information även om de velat. Om jag skulle ställa upp på borgen för någon så självklart vill jag veta hur deras ekonomi ser ut och vad de har för framtida betalningsförmåga. Så i dagsläget handlar det ju om förtroende. Ett förtroende som den gamla styrelsen inte haft hos kommunen eller bank och som jag hoppas att den nya styrelsen kan återfå.
 
Det finns också förtroende som försvinnit hos tidigare sponsorer. Träffade ett Lessebo företag som INTE skulle ställa upp iår. En trogen supporter som visserligen kommer att gå på matcherna men inte lägga en sponsor krona i föreningen detta år. Det gick inte att övertala honom utan han vill se en förändring innan han är villig att ställa upp igen: Han vägrade ta fagra ord om att en förändring kommer att komma till stånd. Finns det fler så missnöjda och misshandlade sponsorer?? Jag är tyvärr rädd för att han inte är den enda.
 
Förtroende är inget man bara får, förtroende är något man förtjänar och har man engång (eller flera gånger) missbrukat ett förtroende, så krävs det mer än bara ett förlåt. Det kommer att bli tufft för den nya styrelsen att bygga upp förtroendet hos alla igen, men ingen omöjlighet. Vi är nog många som tror på detta.
 
 
 
Ingen har kommenterat än bli den första!