Snart fyller hon 80 år

Ja, ni vet den goaste, starkaste och snällaste människa som gått i ett par skor. På tisdag ska hon hyllas med pompa och ståt. Det har varit mycket planerande och i morgon kommer de första långväga gästerna. Hennes två bröder Timpa och Veikko med sina fruar Marja-Liisa och Kerttu och den Timpas dotter, min kära kusin Minna.
 
 
Ska bli skoj att träffa dem igen. Timo och Marja-Liisa träffade jag för inte så länge sedan när vi var på släktträffen i Uleåborg.
 
På måndag kommer resten av gästerna. Store brorsans barn och barnbarn, min kusin på pappas sida med sin ena dotter, älskade syster med barn. Lillebror med fru och barn. Mamma blev så glad när hon hörde att lillebror skulle komma. Han har ju dock den längsta vägen att fara. Försöker att tänka....tror inte jag missat någon? Nä, jag tror inte det.
 
Jag längtar men jag vet en som längtar ännu mer :)
 
 
Ha en go fredagskväll!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Ramberg on Tour

Ramberg on Tour

Now we have started our journey. I´m going to write in English, so my relatives around the world can read and understand. First day we had 810 km ahead of us up to Sundsvall, were we are going to stay for the night. It was raining the whole way up to Stockholm. It poured down and it was no pleasure to drive. But we went to better weather. After that we past Uppsala, on our way up, the clouds starts to disband and the sun begins to shine. The first day was just a transport up to Sundsvall.

The second day was one of the goals. A historic day to explore the Rambergs family´s time in Sweden. At first we went to Gudmundrå were the family was living and Jaakko was born. We found the church of Gudmundrå. It was built 1801, which means that It is probably the same church were Jaakko was baptised.

 

After the church we went to a community center. Here we found old buildings from the past that was reserved, amongst the buildings there was a saw mill moved from the riverside nearby. It was built 1870 so it is a bit too late to be the mill where Tuomas (Jaakkos and Kalles father) worked. Gudmundrå is not a village it is more an area in Kramfors.

 

From Gudmundrå we went to Bjärtrå. We took the bridge that goes over Sandö and to the other side of Ångermanälven. Bjärtrå is a little village and obviously we went to their church.

 

In the church we found a painting of the priest who was the churchpriest year 1859-1889, Erik Jacob Lindén. He was probable the priest that Baptist Kalle Ramberg.

When we were at the church, we asked an older couple if they knew were there was a saw mill in the middle of 1800th. They remembered it and showed us the way. I did not have any hopes to find anything. But we found trails on the spot. We could see the poles in the water. The ground, that the saw mill was built on.  My husband was laughing at me and my excitement. It can be the saw mill were Tuomas Ramberg was working.

 

Today we have been on a family reunion in Oulu. But that is an other story to tell :)

/ Eva-Lena

Ingen har kommenterat än bli den första!

Login för 4 dygn fixad

Ramberg on Tour
 
I morgon bär det iväg. Det har varit så mycket med stugan ett par dagar så man har nästan glömt bort vilken resa som egentligen ligger framför oss. I dag har vi kollat lite på restruttens början. Eftersom det ändrats lite på grund av släktträffen i Finland så har vi konstaterat att uppresan blir lite mer av en transportsträcka och att vi får ta de flesta stoppen på hemvägen.
 
Första natten blir dock i Sundsvall som vi sagt från allra första början. Vi har bokat samma hotell/B&B som vi bodde på när vi träffades och blev ett par. Vi kan båda se framför oss den gången för över 3 år sedan då Hammarström stod vid receptionen och försökte fördela alls rum. När han tittade på mig och pekade på Christer och sa - Ni två delar väl rum? Jag stod där och visste inte vad jag skulle säga. Jag hade ju inte känt karln mer än någon vecka. Så jag ruskade på huvudet och fick därmed ett eget rum. Christer stod där som ett fån och undrade lite över vem han då skulle dela rum med eftersom de flesta övriga redan tilldelats rum. Ja ja, hur det seg gick är en annan historia.
 
Från Sundsvall skall vi sedan ta oss upp till Skellefteå. Där har jag dock inte fått något svar än om login, på det B&B som jag hittat, men det löser sig nog. På vägen upp till Skellefteå så ska vi stanna och reka kring Kramfors där min (vår) släkt bott på i mitten av 1800-talet. Eftersom tiden är knapp så gör vi nog ett stop här även på hemvägen, lite beror på hur mycket vi hinner finna ut.
 
Från Skellefteå tar vi oss sedan till Uleåborg och släktträffen. Givetvis ska vi inte bara träffa okänd släkt utan vi ska försöka träffa så många som möjligt av mina morbröder och kusiner. Det är ju som sagt inte varje dag jag är i Finland så det gäller ju att man tar tillfället i akt och träffar alla man kan. Visserligen träffar jag en del av dem på mammas födelsedag då de kommer över till Sverige och firar henne.
 
Från Uleåborg åker vi sedan vidare till Karesuando, där vi bokat en natt på Davvi Arctic Lodge . Stället är väl kanske inte den bästa enligt TripAdvisor särskilt inte maten. Dock skall vi bara sova där så det gör oss inget.
 
Idag blir det packa, städa och besöka mor. I morgon upp vid 06.00 och iväg senast 09.00 om allt går enligt plan :)
 
Ha en bra dag / Eva-Lena
 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Slightly change of plan

Ramberg on Tour
Ja, innan resan ens börjat så har jag fått ändra lite på resrutten. Inget större mer än att vi åker uppåt lite snabbare än tänkt, så att vi landar i Uleåborg redan den 12 istället för 13-14 som vi först tänkt. Anledningen till detta är att jag fick en vänförfrågan från en Craig, som visade sig vara en brylling till mig. Han skulle åka till Finland bland annat till Uleåborg för att träffa Rambergsläkt. Han undrade ifall jag ville komma över och träffa dem. Det måste varit meningen att vi ska ses, för vi hade ju redan planerat att åka upp, det felade bara en dag. Då ska tilläggas att senast jag var i Finland var för 2 år sen och innan dess var år 1990. Så det är ju inget jag åker till var och varannan vecka precis.
 
Jag har nu bokat en övernattning på samma hotell i Uleåborg och kontaktat Katri (också en brylling till mig). Hon och hennes mor har planerat för Craigs besök och det skulle vara skoj att även få träffa henne och kanske andra okända släktingar. Enda släktingar som jag har kontakt med är mina morbröder och deras familjer. Med tanke på att mormors far Kalle hade 6 barn. Tittar man sen ner i leden så har ju bara Kalle 11 barn så släkten blir ju enorm. Katri är släkt med mig pså sätt att hennes morfars mor var syster till Kalle och Jaakko. Låter det krångligt? Ja jag är glad att jag gjort mitt träd så att jag kan gå in och kika för att få ett grepp om det hela. Jag får visa er (familjerna som kommer ner till mammas födelsedag i sommar) så att ni förstår ert släktskap med alla personerna.
 
Jag har inte fått svar från Katri ännu men Craig och jag har bytt telefonnummer så att vi inte missar att träffas i allafall. Lite pirrigt är det också. Ja, jag menar är att bara för att vi är släkt så betyder det ju inte att allt faller på plats och man gillar varandra. Vänner väljer man och släkt får man lite på köpet. Samtidigt så känns det ändå häftigt, just för att vi ÄR släkt.
 
På onsdag börjar vår resa norröver i allafall!  Nu har jag släckt ner jobbdator och snart blir det After Work på Flustet för att fira in semestern. Framför mig ligger sedan 4 veckors semester, gött!!
 
 
 
 / Eva-Lena
Ingen har kommenterat än bli den första!

Då var det snart klart

Allmänt dravel
I dag fick vi det klart med finansiering och på fredag skriver vi papper och blir stugägare. Kan inte riktigt smälta det. Jag har alltid velat haft en liten stuga vid vattnet. En liten dröm som går i uppfyllelse.
 
I ett hus vid skogen slut..........
I dag kanske den inte ser mycket ut för världen men vänta tills jag fått sätta fart med den. Sen är stugan i sig inte det viktigaste, utan läget alldeles vid vattnet. Tänk att få gå ner till vattenbrynet och ta sitt morgonkaffe i tystnaden och tillheten. Hemmavid får man stiga upp vid 4 om man ska få dricka sitt kaffe i stillhet. Innan trafiken på 25:an drar igång. Denna tystnad är det enda  jag saknat efter att vi flyttade från landet in till samhället.
 
Nu har jag möjlighet att välja själv om jag vill ha bekvämligheten i samhället eller tystnaden i skogen. Tänk sedan när barnbarnen kommer och hälsa farmor och farbror Chrille eller för den delen morfar och tant Lena-Lena. Då har vi en egen liten badstrand där de kan lära sig simma. Så nu får ni allt sätta fart och producera ungar!! :D

Nu är det bara 2 arbetsdagar kvar innan semestern. Helt underbart!!
 
Ha en bra kväll / Eva-Lena
 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!