Rent bedrägeri försök!!

Tyck och tänk

För ett par veckor sedan ringde min son och var alldeles förtvivlad. Han och hans flickvän hade fått faktura från Lessebohus med ett bifogat besiktningsprotokoll. 14200 kr för en totalrenovering av hans gamla lägenhet, där de påstår att han orsakat så mycket skada på lägenheten så de var tvungna att tidigarelägga renovering. Det var allt ifrån att de skulle betala en gammal badrumspeget, byte av köksgolv pga brännmärken, målning alla tak, tapetsering av samtliga rum. En liten 1:a men de ville ha 5000 spänn för otillräcklig städning!! De har varit tvungna att byta lås för att ungdomarna tappat bort nycklarna 3000 kr, det var väl den enda kostnaden som vi tyckte var befogad.

Jag hjälpte dem att skriva ett bestridande av fakturan och skickade den till ekonomichefen:

Vi bestrider härmed faktura 101594 med följande motivering:

1. Enligt besiktningsprotokollet så skall vi bli debiterade för målning samt tapetsering av hall, kök och vardagsrum, hela lägenheten förutom toalett med andra ord. Vi har inte orsakat sådan skada att en sådan hel renovering måste utföras. När tapetserade och målades lägenheten senast? Att lägenheten behöver fräschas till och få en högre standard må så vara, dock en kostnad vi ej skall belastas.

2. Badrumsspegeln är inte trasig, utan gammal och väldigt sliten och även vi anser att den bör bytas ut.  Däremot är det inte någon förslitning som vi orsakat och därför ej heller kan belastas för.

3. Brännmärkena på golvet i köket fanns där när vi flyttade in.

4. Ni har inte godkänt vår slutstädning och vilket vi anser att vi bör få tillfälle att göra om, så att det enligt er blir tillfredställande. Om ni anlitat en extern entreprenör som utför denna städning och debiterat er den kostnaden, så ber vi att få se en utförlig faktura på detta. Dock tycker vi att det rimmar illa att en städning skall ha utförts när lägenheten tydligen skall få en total ”make over”

Då vi gått igenom hela besiktningsprotokollet, kvarstår en kostnad för byte av låscylinder á 3000 SEK, vilket vi inte motsäger oss. Vi är också villiga att betala en mindre kostnader för tapetseringen á 1000 SEK, då vi satt upp väggtexter som kan vålla extra arbetskostnad att få bort, så att de inte skadar tapeten. Vi har dessutom haft en del tavlor och hyllor på väggarna som gjort en del hål men man brukar ju vilja sätta upp lite på väggarna.

Vi ber er härmed kreditera faktura 101594 och skicka oss en ny faktura på totalt 4000 SEK. Återkom eventuellt med en tid då vi kan få tillträde till lägenheten så att vi kan åtgärda den bristfälliga städningen.

Svaret kom straxt innan jul från VD:n, där de skickat med bilder på en massa saker som de skrev att vi inte behövde betala för bla handikapp handtag i badrummet?? De skrev också de totala kostnader för tapetsering, byte av matta och målning men ingen stans stod det vad det egentligen var vi skulle betala för. Han kunde lika gärna fotograferat den trasiga lyktstolpen utanför och talat om för oss att vi inte behövde betala för den. Avslutningsvis stod det:

Med ovanstående beaktat står vårt krav på 14200 kr kvar. Ni får däremot ytterligare 30 dagar på er att betala. Är inte pengarna oss tillhanda senast 2013-01-19 kommer fakturan lämnas över till Svea Inkasso enligt våra rutiner.

Här skulle nog många ge upp och ska jag vara ärlig så fick det även mig att bli tveksam på att gå vidare. Jag googlade, för att se vad som gäller när man bestrider en faktura. Jag tyckte det var konstigt om det bara skulle sluta med detta, för vad finns det då för anledning till att bestrida. Efter att jag googlad blev jag röd av ilska och satte mig ner och skrev ett svar:

Inkassoåtgärder får vidtas om bestridandet är ovidkommande och inte kan anses som en s.k. "invändning i sak". Ovidkommande invändningar är exempelvis: "jag har inga pengar", "jag har varit bortrest" eller "det är inte jag som betalar fakturorna" osv.

Med "invändning i sak" menas att skälet för bestridandet är sådant att det skulle kunna innebära att fordringsägaren (Lessebohus)- helt eller delvis - förlorar sin rätt att kräva betalt. Om fordringsägaren anser att invändningen är felaktig saknar betydelse; så länge det är en invändning i sak måste fordringsägaren vända sig till domstol om inte parterna kan komma överens.

Vi bestrider denna faktura i sak och vill veta exakt vad er fordran gäller. Vi är heller inte helt ovilliga att betala, men vi kräver att få veta vad det är ni vill att vi ska betala för. Ert svar till oss, med bifogade bilder, talar enbart om vad vi inte behöver betala för, vilket är självklara saker, då vi inte orsakat skadorna eller ditsättande av diverse krokar och handtag. Dessutom fanns inte någon prislista bifogad, den som ni hänvisade till i punkt 2.

Vi ber er om en sammanträffande där ni redovisar varje kostnad med styrkande dokument. Vi vill få chansen att bemöta dessa och komma fram till en eventuell förlikning. Om ni inte finner något intresse i detta, ber vi er att vända er till en domstol som får lösa denna tvist.

Jag skrev under med ungdomarnas namn och genom ombud med mitt namn och kontaktuppgifter. Svaret lät inte vänta på sig. Han ringde upp mig och var drypande len i rösten. Helt plötsligt verkade de gått upp för dem att de inte hade två 19-åringar i andra ringhörnan. Vi bokade in ett möte redan till dagen efter och med på mötet hade jag Fredrik och Chrille. Jag hade gett Fredrik stränga order att inte yttra sig förens han fick en direkt fråga. Oj, vad många gånger han fick bita sig i tungan.

Bland det första jag frågade om var ifall de kunde visa upp det senaste besiktningsprotokollet. Så att vi hade något att jämföra med. Till sak hör nämligen att Fredrik tilläts besikta lägenheten själv tillsammans med den tidigare hyresgästen. Han hade skrivit ett intyg där han skrivit att lägenheten var i gott skick förutom på en sönderslagen toa dörr. Vilka referensramar har då denna yngling som är så ivrig på att få flytta in i sin första lägenhet?? Han har sett sin brors lappade, lagade lägenhet (också hyrd hos Lessebohus)

 
 
 

Vi gick igenom punkt för punkt i det besiktningsprotokollet som var gjord efter att Fredrik flyttat ut. När vi kom till badrumsspegeln som de ansåg sig vara trasig och vill debitera oss för med 774 kr. Det var original spegeln och den var inte trasig utan gammal och folien i den var krackelerad, så som speglar gör med åren. Han var väldigt snabb och säga att de stryker den kostnaden.

När vi kom ner till städningen så ville jag att han motiverade kostnaden på 5000 kr. Det är en summa vi tar oavsett storleken på lägenheten blev svaret. I sitt svarsbrev skrev han att omstädning av oss inte kunde utföras då det redan bodde andra i lägenheten. Jag hade ett litet trumf i fickan, då jag faktiskt varit i Kosta och kikat in genom fönsterna. Där var det täckta golv, rivna tapeter och målarfärgsburkar över allt. Jag frågade ytterligar en gång ifall det verkligen bodde någon där att de flyttat in med möbler och allt. JA, det är det, intygade han igen. Chrille öppnade munnen och sa -Det ju stämmer inte. Helt plötsligt så vände han och sa att de skulle flyttat in den 15:de men kanske inte gjort det, efter ytterligare påtryckningar så erkände han att det inte bodde någon där.

Nu anade jag ugglor i mossen. Vi blev lovade att få göra om städningen och därmed slippa betala 5000 för den. Vi kom överens om att ses i lägenheten dagen efter för att få visat vad för något som gjort att vi skulle stå för delar av renoverings kostnaden. När vi gick därifrån så undrar vi lite hur han tänkte, visste han inte ens att renoveringen redan var påbörjad????

I dag var vi i lägenheten och det hela visade sig vara värre än jag befarat. Ett rent bedrägeriförsök, enligt mig.

Vi började med att fråga om det senaste besiktningsprotokollet. Det hade han inte med sig men han visste att det fanns ett. Det kvittar egentligen, sa jag, eftersom jag pratat med hyresgästen innan Fredrik och Matilda och han har varken sett eller ännu mindre skrivit under något sådant. Han intygade också att den var i dåligt skick när han flyttade in.

Vi började i hallen. Där skulle de debiterat oss 1078 kr för 4 fyra hål i väggen?? Det enda som vi tog på oss. Jag sa att vi inte kommer att stå för renoveringen av hallen och strök kostnaden utan några större protester från honom.

Köket var nästa rum. 833 kr ville de ha här och okey det köpte vi, två hyllor och en handukshållare hade ju gjort ett antal hål i väggen. Golvet var täckt av papper och jag sa att jag ville se det 4-5 stora brännmärkena som gjorde att de behövde byta golvet och resulterade i en debiterad kostnad på 1920 kr. Vi vek upp pappret, vilket i efterhand verkade konstigt att de lagt dit om de ändå skulle byta golvet. Vi hittade ett brännmärke stor som en ärta och sen undersökte vi noggrannare och hittade tre till som var ungefär lika stora som pricken över å. Är det de här ni kallar för 4-5 stora brännmärken???, utbrast jag. Nä, inte står det stora, det står väl 4-5 stycken. Jag visade honom besiktningsprotokollet och han såg ut som om han ville sjunka genom golvet. Jag sa att jag inte ansåg att golvet behövdes bytas ut pga av dessa små brännmärken och vips var den kostnaden borta.

När vi ändå var i köket visade jag honom märket på kylskåpet som han skickat fotografi på och skrev att vi slapp betala för sönderslagen kyl och frys. Det visade sig vara svart gummilim som lätt gick att gnugga bort.- Nämen inte skrev jag sönderslaget. Jag plockade fram hans brev och läste högt för honom. Ja men jag har ju bara fått bilderna (ja, och tydligen dragit egna förutfattade meningar eller?)

Nu återstod kostnaden för vardagsrummet som de ville ha 1595 kr för. Här godkände vi 1000 kr eftersom de satt upp väggtexter. Låscylinder bytet på 3000 spänn hade vi redan godkänt då de slarvat bort nyckar. Städningen var en kostnad som han under träffen flera gånger påpekade att de ville ha. Pyttsan, inte tänker vi betala för en städning efter hantverkarna!!! Han knorrade lite men sen helt plötsligt så gjorde han en helomvändning igen (vet inte för vilken gång i ordningen han gjorde det) Vi slapp även den kostnaden. Så från att de krävt 14200 kr så slutade notan på 4833 kr.

Nu vet jag att om att vi kunde tvärvägrat allt och bett dem vända sig till domstol och kräva in pengarna. De såg sin chans att få in pengar till renovering. Jag skulle inte tveka att stämma dem för försök till bedrägeri om jag så velat, men det var inte det jag ville. Jag ville bara att rätt ska vara rätt. Att ungdomarna skulle betala för de faktiska kostnaderna som de orsakat Lessebohus och förhoppningsvis att det blir en läropeng. Efter detta hoppas jag också att Lessebohus ser över sina rutiner och ser till att de har godkända besiktningsprotokoll utförda av professionella besiktningsmän.

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Anne:

skriven

Fy fan vad du är bra syrran.. Att du även har krafter kvar till detta. Har så väntat på att få höra hur det gått i denna affär :))
Massor av kramar till dig... Vi ha fler som dig i denna värld. <3

Svar: Kram tebax älskade syster :)
Eva-Lena

3 Fredrik :

skriven

Ännu en gång tusen tack för all din hjälp, hade aldrig gått utan dig! älskar dig mamma! <3
/fredrol

Svar: Älskar dig med gubben <3
Eva-Lena

2 Martina

skriven

Skönt med en vinst och stärker en till nästa strid :) Bra jobbat! Så är du ju fisk också, å en fisk gör research, läser på, vänder och vrider, vässar svärdet och går ut i strid med ryggan full med möjligheter :)
Kramizar

Svar: Ja, det känns skönt samtidigt som det känns fördjävligt när man verkligen förstår att de på ett så oseriöst sätt försökte skjuta över sina kostnader på någon annan. Tror inte att de ens hade för avsikt att byta mattan i köket eftersom de täck över den så noga, innan målningen av väggarna. Jag mötte nog en också fisk i denna strid, en hal ful fisk, en riktig slammsugare ;)
Eva-Lena

4 Anna

skriven

Heja dig!!!!