Ramberg, mmmm I like it.

Släktforskning/Genealogy research
Känns lite konstigt att byta namn från en dag till en annan. Visserligen har jag bytt namn en gång innan men det var i samband med bröllop. Jag har däremot valt detta namn med omsorg. Det är ett gammalt släktnamn som togs av min mormors farfar. För att ha rätten till att ta ett gammalt släktnamn så får det inte vara äldre än 4 generationer räknat från ens föräldrar. Det måste också ha burit i minst 2 generationer Så jag behövde fixa fram bevis både från Sverige och Finland för att bevisa släktskapet, vilket inte var så lätt med min knackiga finska.
 
 
Jag har länge tänkt på det här med att byta namn men dragit mig lite för det för det drar med sig en hel del kostnader, bara att ansöka om ett namnbyte går till 1800. Sommaren 2011 var vi i Finland och träffade släktningarna. När vi var där så var min mor och hennes bror vid kyrkogården. Min morbror, som förresten också gillar att fotografera, tog bilder på olika gravar och där såg jag namnet som jag ville bära. Här vilar min mormor föräldrar, min mormors bror och min mammas lilla tvillingsyster.
 
När jag fick intygen från Finland så väckte det en nyfikenhet. Jag ville veta lite historia om det namn jag kommer att bära resten av mitt liv. Kalle Ramberg var född i Bjertron stod det. Det lät norskt eller nå´t. Jag googlade (vad gjorde man innan google :) och fick fram Kalle Juho Ramberg, Bjertron?? Det var början på min släktforskning. Jag halkade in på en släktforskar sida som jag idag är medlem i och har börjat bygga på mitt släktträd. Idag består det av 241 personer och jag har flera men jag har inte hunnit fylla i allt jag fått fram.
 
Jag har nått så långt tillbaka som till Erik Nordenstierna född 1742 i Sverige. Han fick 3 döttrar och flyttade med familjen till Finland. Ena dottern Susanna födde 1793 en son, Tuomaas sedermera Kamila, utom äktenskap. 1802 gifte hon sig med torparen Iisakki Jaakonpoika Kaminen. Haha, så jag är ingen renrasig finne med andra ord.
 
Nu gör jag ett hopp ner till Tuomaas barnbarn även hans namn är Tuomas, det är här det börjar bli riktigt intressant. Han och hans fru flyttade från Finland till Sverige 1863, närmare bestämt till Gudmundrå utanför Kramfors. Anledningen till flytten tros vara den svåra missväxten som drabbade Finland från 1850 och framåt. Under en 25 års period var det endast 3 normala skördar. Eftersom familjen varit torpare så slog det hårt.
 
I Sverige började Tuomas sedermera Ramberg arbeta inom sågverksindustrin och startade sedan det yrket som följt med släkten ända fram till 1960-talet. 1865 föddes deras först födde son, Jaakko. Familjen flyttade nog sedan till Bjärtrå där min mormors far föddes. På beviset jag fick stod det Bjertron, kan vara en gammal stavning eller språkbristning. De bodde troligtvis också ute på Sandö för där föddes också en del syskon. Totalt fick Toumas och Anna Beata 6 barn varav 4 av dessa barn föddes i Sverige innan de 1876 flyttade tillbaka till Finland.
 
 
Jag har följt Kalle och hans bror Jaakko, vidare ner till nutid. Kalle Ramberg (till vänster i bild till höger Kalles svärdotters far), mormors far, började arbeta inom sågverksindustrin i Finland och blev slutligen fabrikschef. Han fick 12 egna barn + 2 barn till att sörja för, nämligen hans systers Amanda Teresias barn, Hilja och Fredrik. Amanda dog 1922 och efterlämnade två minderåriga barn som myndigheterna utsåg Kalle som vårdnadshavare.
 
Jaakko flyttade till Michigan. Jaakko var gift 2 gånger, med första frun fick han 2 barn och med den andra fick han 5 barn. När jag skrev in namn på släktforskar sidan så fick jag mycket tips på olika dokument samt andra släktträd. Det var ett släktträd som hade många av mina släktingar i sitt träd. David Ramberg, som var grundaren av det trädet, kontaktade jag lite försiktigt. Vi har idag kontakt per mail. Det visade att han är barnbarns barn till Jaakko precis som jag är barnbarns barn till Jaakkos bror Kalle :)
 
Helt otroligt, jag har ofta tänkt på att släktforska, men trott att det varit en omöjlighet eftersom jag har hela släkten i Finland. Tack vare internet så är det ju inga som helst problem. Här på facebook har jag också hittat en släkting. Jag sökte på Ramberg och fick en hel lista. På ett namn fick jag fram att vi hade en gemensam vän, Minna Angeria min kusin!! Jag dök in i mitt träd för att se om jag fick napp på en Phil. Det fick jag Phillip Peter Richard Ramberg. Min mors och Davids fars syssling.
 
Jag skrev ett privat meddelande till Phil och fick ett positivt svar från honom, matchningen var alldeles korrekt och har lovade att skicka info om hans släkt. Hmm, undrar om David känner till denne man, de bor i samma land och Phils barn är ju pysslingar till David. Måste skriva till honom och berätta.
 
När jag berättade för min morbror Timo om min släktforskning så berättade han att han också släktforskat och lovade skicka över det han funnit ut. När jag fick allt fyllde jag mina tomma rutor har dock kvar en hel del namn som jag inte hunnit med. Han skickade också över en bok som hans kusin eller om det är min pyssling som skrivit. Han har släktforskat och skrivit en bok om släkten Ramberg. Denna bok gav mig otroligt mycket info och mer kommer den att ge. Den är nämligen skriven på finska så det kommer att ta tid att läsa den. Boken är endast skriven för Ramberg släktingar. Den får inte kopieras. Jag har fått låna denna bok dock skulle jag vilja ha en egen eller till och med 2 för att skicka en till David. Vi får se ifall jag kan lösa det.
 
Jag har inte riktigt klurat ut än hur namnet Ramberg kom till. Förr ändrades efternamnen efter var man bodde, typ torpets namn. Ramberg är nog egentligen det första namnet som gått vidare till dagens generationer. Endel namn har tagits senare med, som följt med ner i generationerna, med Ramberg var det första, vad jag upptäckt.
 
Mitt mål är att försöka komma ännu längre tillbaka än Eric Nordenstierna. Jag har försökt men alla trådar slutar vid denne man. Om jag ändå kunde få fram var i Sverige han är född. Då skulle det vara lättare att gå vidare. Tänk vad ett namnbyte förde med sig :) Samtidigt tycker jag det är jätte intressant att få veta allt det jag vet idag. Jag har väl känt mig lite "släktlös", kanske beror det på att vi flyttade till Sverige. Generationerna som idag lever, har jag inte 100 koll på. Känns som att det bör bli en tur till Finland i år för att reda ut den biten. Men nu känner jag en samhörighet som jag inte känt så starkt innan.
 
Jag skulle kunna skriva än mer men orken tryter, börjar få grus i ögonen men fortsättning följer.......
 
Ha en go kväll och i morgon är det Fredag igen :))
 
/Eva-lena Ramberg
 
 

Kommentera inlägget här: