Ibland kommer man inte på någon bra rubrik :)

Allmänt dravel
I skrivandet stund ligger Tingsryd under kvalstecket med en period kvar att spela :( Snälla Tingsryd "make my day" !!!
 
 
I´ve a visitor on my blog that have made me curious. I can´t see who you are but I can se that you´ve visit me every day the past week. You're welcome to do that, I do not want to scare you away. But as I´ve made some ancestry research and found relatives in your part of the world, I´m curious if maybe that´s the reason you visit my website. In that case I would like you to contact me, if you like? If you don´t wish to contact with me, you still are welcome to visit my website :) My e-mail is lisselgard@hotmail.com
 
I dag är ingen vanlig dag, idag är en bättringsdag. Ja, för idag har jag inte lika ont som jag haft innan. Jag har skippat Tramadolen helt och går bara på Alvedon och Paraflex. Har inte dagit några tabletter sen 12-tiden och jag är inte död av smärta. Till kvällen tänkte jag faktiskt prova att ta bara Alvedon för att se hur det går.
 
 
Nu kanske jag inte direkt kan göra Limbodansen men jag kan gå med upprätt huvud och jag kan vrida huvudet åt höger och vänster och det är en början. Åhh, jag hoppas att de verkligen är på väg tillbaka!!
 
Nu ska jag följa sista perioden. Snälla SSK se nu till att vinna över Almtuna! Kämpa grön/vita Tigrar, se till att avsluta säsongen IKVÄLL
 
Ha en go kväll och imorgon är det fredag  :)
/Eva-Lena
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Magnetröntgen

Allmänt dravel
Jag känner att jag haft väldigt flyt vad gäller tid till magnetröntgen. Jag fick remiss direkt vid första läkarbesöket och i måndags kom en tid till den 9 April. Jag tyckte det var alldeles för länge till dess och ringde därför upp dem i måndags och satte upp mig på återbudslistan. I går ringde de vid lunch och jag fick en tid vid halv 4.
 
I veckan pratade jag med en kollega som tidigare opererats för diskbråck. Han fick ont igen i September och gått på värktabletter sen dess och får komma till MR nu i mars. En Facebook vän har gått med värk i 9 månader. Hon har inte blivit bättre trots sjukgymnast, akupunktur och kiropraktor. Hon har bett om magnetröntgen men inte fått gehör. Nä, så jag ska nog inte klaga.
 
 
Magnetröntgen var inte så farlig som jag trodde. Jag var rädd för att man skulle få lite panik i det trånga utrymmet. Undersökningen tog 25 minuter ungefär. Det jobbigaste av ljudet. Högt som tusan. Man hade hörlurar med radio i men när maskin väsnades så hörde man inget från radion. Jag låg och blundade och tiden gick faktiskt väldigt fort trots att man låg där så pass länge alldeles blixt stilla.
 
Nu är flygbiljetterna bokade till Mallorca. Det blir, förutom Christer och jag, mina tre grabbar och Christers dotter. Det känns underbart att få ha ha dem med oss på vår stora dag :) När de åker hem efter en vecka, så har Christer och jag ytterligare en vecka då vi kan rå om varandra. Nu har jag bestämt mig för klänning. Det blir den turkosa klänning som jag visade i ett tidigare inlägg. Jag älskar turkos :)
 
I dag är värken lättare. Sov till halv 8 istället för som tidigare då jag vaknat vid 4 bara för att ladda ny omgång värktabletter. I morses skippade jag också Tramadolen och tog bara Alvedon och Paraflex och peppar, peppar det verkar funka. Lätt huvudvärk har jag visserligen med det står jag ut med :)
 
Ha en bra dag /Eva-Lena
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Vi närmar oss kvalspel?

Hockeyblogg
I går vann Almtuna mot Oskarshamn och helt plötsligt har det trygga avståndet krympt och risken att vi får kvala till allsvenskan nästa år är överhängande. Usch och jag har en ond känsla av att vi hamnar där och att vi inte håller oss kvar. Det skulle vara förödande för klubben och tyvärr blir risken att det tar många år att ta sig tillbaka. Försöker skaka av mig den känslan men det är inte lätt. Önskar att jag hade lite av Daniels tänk. Hans tankar om Taif är skyhöga och de kommer aldrig att förlora. Han tappar aldrig tron på dem :)
 
Jag vill uppleva glädje i de återstående matcherna.
 
 
Jag vill se lite jävlar anamma i de återsående matcherna,
 
 
Jag vill att denna annons blir den sista jag gör för denna säsong!!
 
 
Ha en go kväll / Eva-Lena
 
 
Allsvenskan, Almtuna, Hockey, Tingsryds AIF;
Ingen har kommenterat än bli den första!

Gnällblogg

Allmänt dravel
Ja, detta blir en gnällblogg. Känner att jag behöver skriva av mig och har behov av att tycka lite synd om mig själv ;)
 
Ligger i soffan och ligga är det jag gjort mest hela veckan. Risk för att jag får liggsår. Rastlös blir man också men värken gör att jag inte kan hitta på så mycket. I går morses vaknade jag och hade inte så ont. Armen kändes mest avdomnad och jag kände en sådan glädje över att inte ha ont. Äntligen på rätt väg trodde jag, ack vad jag bedrog mig. I min glädje över avsaknaden av smärtan ringde jag Jennifer och frågade om hon ville ta mig in till stan. Törs inte riktigt köra själv. Tänkte vi skulle kolla lite på skor, smycken och andra accessoarer till bröllopet.
 
När vi väl var framme på Grand samarkand kände jag att jag ångrade att vi åkte in. I bilen in började smärtan komma smygande. Det var dessutom mycket folk som gjorde att lusten avtog. Vi kikade runt lite men hittade inget som direkt föll i smak utan det slutade med att vi gick in på Maxi och plockade ihop en varsin sallad och åkte hem. I bilen hem kände jag att värken kommit tillbaka med full kraft och väl hemma käkade jag salladen, proppade i mig värktabletterna och gick och la mig. Vaknade inte förrens sent på eftermiddagen då CC kom hem. Vi åkte och handlade mat, åt och åter igen gick jag upp och la mig efter att jag tagit medicinen. Det går inget vidare att vara uppe efter att jag tagit tabletterna då det påverkar mig med yrsel och en känsla av att jag är berusad men den värsta värken släpper.
 
Vaknade vid 5 i morses av att armen gjorde ont. Gick ner och rökte, ville inte ta hela dosen medicin eftersom jag bara får ta dem 3 ggr per dygn så måste jag hålla inne lite så att jag pallar dygnets vakna timmar, Tog två alvedon och kröp sedan ner igen. Snurrade och snurrade men lyckades till slut somna om. Vaknade igen vid 8 och hade då så jävla ont, så jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Proppade i mig dosen av piller och grät som ettt litet barn, så trött på värken och ledsen över att jag igår verkligen trodde att jag var på väg att bli bättre. Glädjen jag kände igår förvandlades till en fruktansvärd besvikelse.
 
I morgon börjar en ny arbetsvecka och jag ska till sjukgymnasten. Jag tror väl inte de kan utföra underverk så jag kan tänka mig att jag blir tvungen att ringa upp läkaren för ett sjukintyg. Visserligen har jag kontoret hemma men eftersom jag varken kan sitta längre stunder eller köra bil så kan jag inte sköta mitt jobb fullt ut. Visserligen svarade jag på lite mail i förra veckan och tog även telefonsamtal ibland. Det berodde lite på hur jag mådde när det ringde. Var jag yr i mössan av medicinen ville jag inte svara dock ringde jag upp när jag mådde bättre.
 
Jag har fått tid till magnetröntgen 9 April!! Det är ju över en månad till dess. Ringer nog in i morgon och försöker skynda på det. De har kanske någon väntlista på återbud som jag kan sätta upp mig på. Sen löser väl inte MR problemet men där ser man väl ändå vad det beror på och vad man kan göra åt det. Jag kan ju inte leva på starka värktabletter hur länge som helst och tro mig, som det är nu så kan jag inte leva utan dem :( Ont i ryggen har jag haft innan men aldrig något som varit i närheten av detta.
 
Ha en go söndag / Eva-Lena
 
 
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Nu är datumet satt

Allmänt dravel
Ja, när väl namn ändringen blev klar, så kunde vi börja agera. Vi hade först planer på att gifta oss i kyrkan här i Lessebo. Vi dividerade fram och tillbaka hur och var och vad vi skulle äta, resa på bröllopsresa, vilka som tänkas komma och vilka man skulle bjuda till slut ville jag knappt vara med längre. JO, visst ville jag gifta mig, där tvekade jag inte men allt bestyr, pallar inte rodda med det.
 
Då bestämde vi oss för att dra till Palma och gifta oss där nere. Lite nojig var jag dock på vad grabbarna skulle tycka, speciellt kanske Fredrik som höll på att planera bröllopsmiddagen. Mamma undrade jag lite också över hur hon skulle reagera som då inte kan vara med. All min oro över detta försvann i och med att jag tog modet till mig och pratade med dem. Mamma hade full förståelse. Då får ni ju bröllop och smekmånad i ett konstaterade hon glatt. Mamma om någon förstår att jag haft rätt mycket att fixa och ordna med den senaste tiden och att orken någonstans tar slut. Grabbarna tog det också med jämnmod. Fredrik sa - Mamma, ni är faktiskt vuxna och får faktiskt bestämma det själva. Är det vad ni vill så givetvis ska ni göra det. Visserligen finns det en chans att även de kan hänga med ner och vara med. Men som sagt även de är vuxna och får rodda med det själva, sovplats finns ;)
 
Så nu är datum satt och präst, flyg och boende bokat. Den 2 Maj viger vi oss någonstans i Palma. Det är inte 100% säkert ännu var. Vi ska se ifall vi fixar tillstånd att vigas på någon vacker plats, om inte så kommer det bli vid hamnen i anslutning till Svenska Kyrkan på Palma.
 
Mitt största dilemma nu är vad jag ska ha för klänning. Jag har bestämt mig för att jag vill ha en blåklänning. Jag har ett par alternativ. Den det lutar åt just nu (det kan dock ändras) är en som går åt det Turkosa hållet.
 
 
Samtidig har jag tittat på några i Chiffong. Det fladdrar så vackert i vinden. Jag har hittat två. Den ena är kort framtill men jag tycker inte det gör så mycket eftersom den har ett litet släp baktill. På bilderna är klänningarna röda men jag väljer i så fall kungsblå.
 

 
Jag hinner nog hitta fler innan jag bestämmer mig för vilken det blir. Snacka om I-land problem. Samtidigt är det jätte skoj att flanera runt på nätet och leta efter den perfekta klänningen.
 
Apropå goolga på nätet. Jag tycker det är lite läskigt vad datorn har koll på vad jag gör och vem jag är. Jag tänker då på den riktade reklamen. Jag har sökt på klänningar och boende i Palma. När jag sedan är in på andra sidor så får jag direktriktad reklam från företag som säljer klänningar. Kollade på Aftonbladet idag och då fann jag dem vid sidan och mitt emellan två artiklar var det reklam från Novasol om hus på Mallorca. Jag tycker INTE om det!!
 
Usch nu snurrar det lite i kupan, tror att värktabletterna börjar göra verkan. Får nog ta och blunda lite nu.
 
Ha en bra kväll / Eva-Lena
 
Ingen har kommenterat än bli den första!

Ramberg, mmmm I like it.

Släktforskning/Genealogy research
Känns lite konstigt att byta namn från en dag till en annan. Visserligen har jag bytt namn en gång innan men det var i samband med bröllop. Jag har däremot valt detta namn med omsorg. Det är ett gammalt släktnamn som togs av min mormors farfar. För att ha rätten till att ta ett gammalt släktnamn så får det inte vara äldre än 4 generationer räknat från ens föräldrar. Det måste också ha burit i minst 2 generationer Så jag behövde fixa fram bevis både från Sverige och Finland för att bevisa släktskapet, vilket inte var så lätt med min knackiga finska.
 
 
Jag har länge tänkt på det här med att byta namn men dragit mig lite för det för det drar med sig en hel del kostnader, bara att ansöka om ett namnbyte går till 1800. Sommaren 2011 var vi i Finland och träffade släktningarna. När vi var där så var min mor och hennes bror vid kyrkogården. Min morbror, som förresten också gillar att fotografera, tog bilder på olika gravar och där såg jag namnet som jag ville bära. Här vilar min mormor föräldrar, min mormors bror och min mammas lilla tvillingsyster.
 
När jag fick intygen från Finland så väckte det en nyfikenhet. Jag ville veta lite historia om det namn jag kommer att bära resten av mitt liv. Kalle Ramberg var född i Bjertron stod det. Det lät norskt eller nå´t. Jag googlade (vad gjorde man innan google :) och fick fram Kalle Juho Ramberg, Bjertron?? Det var början på min släktforskning. Jag halkade in på en släktforskar sida som jag idag är medlem i och har börjat bygga på mitt släktträd. Idag består det av 241 personer och jag har flera men jag har inte hunnit fylla i allt jag fått fram.
 
Jag har nått så långt tillbaka som till Erik Nordenstierna född 1742 i Sverige. Han fick 3 döttrar och flyttade med familjen till Finland. Ena dottern Susanna födde 1793 en son, Tuomaas sedermera Kamila, utom äktenskap. 1802 gifte hon sig med torparen Iisakki Jaakonpoika Kaminen. Haha, så jag är ingen renrasig finne med andra ord.
 
Nu gör jag ett hopp ner till Tuomaas barnbarn även hans namn är Tuomas, det är här det börjar bli riktigt intressant. Han och hans fru flyttade från Finland till Sverige 1863, närmare bestämt till Gudmundrå utanför Kramfors. Anledningen till flytten tros vara den svåra missväxten som drabbade Finland från 1850 och framåt. Under en 25 års period var det endast 3 normala skördar. Eftersom familjen varit torpare så slog det hårt.
 
I Sverige började Tuomas sedermera Ramberg arbeta inom sågverksindustrin och startade sedan det yrket som följt med släkten ända fram till 1960-talet. 1865 föddes deras först födde son, Jaakko. Familjen flyttade nog sedan till Bjärtrå där min mormors far föddes. På beviset jag fick stod det Bjertron, kan vara en gammal stavning eller språkbristning. De bodde troligtvis också ute på Sandö för där föddes också en del syskon. Totalt fick Toumas och Anna Beata 6 barn varav 4 av dessa barn föddes i Sverige innan de 1876 flyttade tillbaka till Finland.
 
 
Jag har följt Kalle och hans bror Jaakko, vidare ner till nutid. Kalle Ramberg (till vänster i bild till höger Kalles svärdotters far), mormors far, började arbeta inom sågverksindustrin i Finland och blev slutligen fabrikschef. Han fick 12 egna barn + 2 barn till att sörja för, nämligen hans systers Amanda Teresias barn, Hilja och Fredrik. Amanda dog 1922 och efterlämnade två minderåriga barn som myndigheterna utsåg Kalle som vårdnadshavare.
 
Jaakko flyttade till Michigan. Jaakko var gift 2 gånger, med första frun fick han 2 barn och med den andra fick han 5 barn. När jag skrev in namn på släktforskar sidan så fick jag mycket tips på olika dokument samt andra släktträd. Det var ett släktträd som hade många av mina släktingar i sitt träd. David Ramberg, som var grundaren av det trädet, kontaktade jag lite försiktigt. Vi har idag kontakt per mail. Det visade att han är barnbarns barn till Jaakko precis som jag är barnbarns barn till Jaakkos bror Kalle :)
 
Helt otroligt, jag har ofta tänkt på att släktforska, men trott att det varit en omöjlighet eftersom jag har hela släkten i Finland. Tack vare internet så är det ju inga som helst problem. Här på facebook har jag också hittat en släkting. Jag sökte på Ramberg och fick en hel lista. På ett namn fick jag fram att vi hade en gemensam vän, Minna Angeria min kusin!! Jag dök in i mitt träd för att se om jag fick napp på en Phil. Det fick jag Phillip Peter Richard Ramberg. Min mors och Davids fars syssling.
 
Jag skrev ett privat meddelande till Phil och fick ett positivt svar från honom, matchningen var alldeles korrekt och har lovade att skicka info om hans släkt. Hmm, undrar om David känner till denne man, de bor i samma land och Phils barn är ju pysslingar till David. Måste skriva till honom och berätta.
 
När jag berättade för min morbror Timo om min släktforskning så berättade han att han också släktforskat och lovade skicka över det han funnit ut. När jag fick allt fyllde jag mina tomma rutor har dock kvar en hel del namn som jag inte hunnit med. Han skickade också över en bok som hans kusin eller om det är min pyssling som skrivit. Han har släktforskat och skrivit en bok om släkten Ramberg. Denna bok gav mig otroligt mycket info och mer kommer den att ge. Den är nämligen skriven på finska så det kommer att ta tid att läsa den. Boken är endast skriven för Ramberg släktingar. Den får inte kopieras. Jag har fått låna denna bok dock skulle jag vilja ha en egen eller till och med 2 för att skicka en till David. Vi får se ifall jag kan lösa det.
 
Jag har inte riktigt klurat ut än hur namnet Ramberg kom till. Förr ändrades efternamnen efter var man bodde, typ torpets namn. Ramberg är nog egentligen det första namnet som gått vidare till dagens generationer. Endel namn har tagits senare med, som följt med ner i generationerna, med Ramberg var det första, vad jag upptäckt.
 
Mitt mål är att försöka komma ännu längre tillbaka än Eric Nordenstierna. Jag har försökt men alla trådar slutar vid denne man. Om jag ändå kunde få fram var i Sverige han är född. Då skulle det vara lättare att gå vidare. Tänk vad ett namnbyte förde med sig :) Samtidigt tycker jag det är jätte intressant att få veta allt det jag vet idag. Jag har väl känt mig lite "släktlös", kanske beror det på att vi flyttade till Sverige. Generationerna som idag lever, har jag inte 100 koll på. Känns som att det bör bli en tur till Finland i år för att reda ut den biten. Men nu känner jag en samhörighet som jag inte känt så starkt innan.
 
Jag skulle kunna skriva än mer men orken tryter, börjar få grus i ögonen men fortsättning följer.......
 
Ha en go kväll och i morgon är det Fredag igen :))
 
/Eva-lena Ramberg
 
 
Ingen har kommenterat än bli den första!