Vintervägar

Tyck och tänk
Tänk att det varje år sker olyckor när första snön kommer. Inte så konstigt egentligen när folk ger sig ut på vägarna utan vinterdäck. sen finns det de som kör på som vanligt "Ja, vadå jag har ju vinterdäck??"
 
I dag har jag stora delar av dagen legat ute på vägarna och kört och oj vilka stollar det finns där ute. Nu kan jag väl kanske inte påstå att jag är felfri dock men jag anpassar min körning till väglaget. Tidigt i morses var jag på väg till ljungby på 25:an. Det var fortfarande mörkt när jag gav mig av. Blev omkörd av många, trots att jag ändå höll 90 km/tim. Visst den tillåtna hastigheten är 100 km/tim. Blir omkörd av en svart BMW och följer den en bra bit framåt med blicken. Han kör om den ena efter den andra, kastar sig fram och tillbaka i filerna. Bromsljusen lyser ibland från BMW och ibland från den omkörda bilen. Han faller i glömska och tankarna vandrar över till annat. Väl framme i första rondellen i Ljungby. Vilken bil tror ni stod där när jag kom fram? Jo, just det BMW:n. Han tjänade INGENTING på att ligga och stress köra. Däremot riskerar han sitt och andras liv.
 
 
En annan sak man bör tänka på när man kör på vinterväglag är att hålla avstånd till framförvarande bilar. Det är MYCKET ofta man ser bilar som ligger och slickar röv på vägarna, sommar som vinter dock är det än vanskligare så här års.
 
 
Om du sänker din hastighet från 100 km/t till 90 km/t och skall köra 4 mil så tar det 2,67 minuter längre. Startar du 5 minuter tidigare så har du ju 2,33 minuter till godo ifall du skulle få en epatraktor framför dig  ;)
 
Bromsträckan, om du kör på en torr vägbana är 49 meter och med dubbdäck på isig vägbana är 157 meter. Lägg där till reaktions sträckan när du kanske en sen eftermiddag, i mörker, är på väg hem efter en tuff dag på jobbet.
 
 
Nä, så var rädda om er och sänk hastigheten och håll avstånd!! / Eva-Lena

Kommentera inlägget här: