Idag har jag varit i Ullared

Tyck och tänk
Tanken var väl inte att shoppa utan träffa min älskade syster. Min syster som ideellt jobbar ett par dagar för att samla in namnunderskrifter för att folk ska ta ställning för att barnen ska få en vit jul. Jag inte en snöfylld jul utan en jul utan alkohol. Detta är ett arbete som utförs av IOGT-NTO

Det här är vit jul

Visste du att var tionde barn känner oro inför julen? Inte för att tomten ska ge fel julklappar. Utan för att han vinglar så konstigt.

Alkoholkonsumtionen är i dag hög bland vuxna runt om i landet. Runt 385 000 barn växer upp i Sverige med föräldrar som har ett riskfyllt drickande. Ännu fler barn känner obehag under julen. Barn till normaldrickande föräldrar. För när mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så konstigt, då står inte längre julen för en trygg gemenskap.

Vi vill göra skillnad – vill du?

Vi vill få fler vuxna att avstå alkohol under julhelgen och genomför även en rad alkoholfria aktiviteter för barn och ungdomar runt om i landet.

Namnunderskrifter Ta ställning du med och skippa alkoholen i år! Skriv under på att du lovar avstå alkohol över 2,25% under julafton, juldagen och annandagen. Även om du själv inte kommer att fira jul tillsammans med barn så kan du göra ett ställningstagande i solidaritet med alla de barn som växer upp i hem med missbruk.

Aktiviteter Det ska vara kul med jul! Men när gårdar och fritidsaktiviteter stänger under julen försvinner ett andningshål för många barn som lever i missbrukarfamiljer.
Vit Jul genomför därför en rad roliga aktiviteter runt om i landet där alla barn är välkomna – de som verkligen behöver det och de som bara vill komma iväg och ha roligt. Klicka på Sverigekartan på startsidan och se vad som händer i just din kommun!


Jag är inte nykterist men jag vet vad alkoholen kan göra med människor och iår avstår jag alkoholen dessa tre dagar. Inte kommer det att direkt hjälpa de barn som far illa under julen men på detta sätt kommer jag att visa att jag tänker på dem. Det var flera som inte ville avstå från nubben till sillen och det är okey också. Detta är inget påtvingat men man kan alltid gå in och stödja IOGT-NTO i deras arbete. För de gör ett otroligt arbete och mycket av deras arbete utförs ideellt.

Ha en bra kväll / Eva-Lena

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Anna:

skriven

Jag var över 20 år när jag förstod att det fanns de som drack alkohol på julen. Antagligen är det bara att vara tacksam...

Girlangerna på min blogg är silverfärgade och på min dator ser de silverfärgade ut... Konstigt va?!

3 anette:

skriven

Jag är väl en av dom där barnen tror jag.....eller egentligen inte, han brukade vara nykter på själva julafton men drack de andra 364 dagarna om året...hmm för mig är det en självklarhet att aldrig utsätta min dotter för en jul full med sprit inte ens snaps till sillen...helvit, har alltid varit så även de flesta andra dagarna på året...

fruktansvärt bra projekt!!!!

2 Martina

skriven

Hemma vill jag minnas, kunde det hända att det någon gång under året dracks någon sorts likör eller ett och annat glas vin till högtidsmiddagar.

Jag har aldrig förstått detta med att många åker till Tyskland för att handla sprit och öl i mängder, hur kan man dricka upp allt det och sedan behöva åka några gånger till??Bra tankeställare med en vit jul!

Ha att bra!