Vad är ocker???

Tyck och tänk
Kanske konstig fråga men finns det några gränser för vad saker får kosta?? Man pratar om ockerränta men vad är en skälig timpenning?

Anledningen till min fråga är att jag varit hos tanläkaren idag. I fredags lyckades jag med konsstycket att bita sönder en tand. Blev tvungen att gå till tandläkaren. I vanliga fall undviker jag den ockraren :o( Jag fick känslan av att han själv skämdes när han talade om vad det kostade.

-Ja jo, det blev ju tre lager fyllning och egentligen skulle du betala för akuttid men det slipper du. Så 1250 kronor. Jaha, inte så man jublade precis.  Räknade ut att timkostnaden ÄR 3000 spänn i timmen. Visst materialkostnaden ingår ju också, tre lager dessutom. Men hallå det handlar ju inte om att asfaltera garageuppfarten. Tre lager på en tand, hur många gram pratar vi om. Det var ju inte guldfyllning direkt!! Kan definitivt INTE kosta många kronor.

Finns inte en hantverkare som skulle kunna debitera 3000 kr/tim och fortfarande vara verksam. Varför protesteras det inte mer??? Bensinen går upp med 30 öre litern och svenska folket startar maillistor och protesterar högljutt. Gör väl ingen direkt verkan kanske men vi reagerar och försöker göra något. När säger vi stopp till tandläkarens ockerpriser för ocker är precis vad jag anser att det är??!!!

Snart kan man se på folks tänder ifall man har det gott ställt. Tänderna har blivit en klassfråga anser jag!! Jag vet att man kan teckna tandförsäkringar och betala lite varje månad. Månadskostnaden varierar med ålder och tandhälsa. Så är du ung och har friska tänder så är det värt det, för ett par tior i månaden så kan du få rubbet betalt. Är du över 39 år så glöm det för då är du inte intressant för försäkringsbolagen.

Så tugga lugnt och var rädd om tänderna / Eva-Lena

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Anne:

skriven

Tänderna har nästan alltid varit en klassfråga. Själv har jag inte råd, skulle jag till tandläkaren idag så vet jag inte vad jag skulle prioritera för att göra eftersom hela min mun skulle kosta långt över 1250 får lägga på minst 2 nollor till. Så det känns inte relevant att gå dit och laga ett hål för jag vet inte vilket jag skulle välja eftersom alla mina tänder behövs bytas ut :(

Så på mig syns det tydligt vilken klass jag tillhör. Men det sjuka är att skulle jag börja missbruka igen och hamna på behandling så skulle jag få hjälp med mina tänder både av soc och försäkringskassan. Världen är upp och ner och helt ärligt så tror jag att det bara kommer att bli värre. Tur att jag i alla fall har mina barn, mina kärlek och min övriga familj. Det finns dom som inte ens har det och då kanske det inte gör så mycket om man inte kan le vackert när man inte har någonting att le åt :(

Nämen usch nu vart jag ju deppig ju. Men helt klart sjukt är det att ha en timpenning på 3000:- även om inte alla pengar tillfaller tandläkaren, hans söta sköterska ska ju också ha lite :)

Kramar om dig Syrran

3 ninni (turtle):

skriven

Ja usch ja, tandläkare är int eskoj vare sig för plånboken eller själva känslan.

Jag måste också dit, i februari och börjar redan bäva inför det.Hoppas din tand blev bra i alla fall till det priset!

5 Martina:

skriven

Jag tillhör väl då fortfarande de lyckligt lottade som bara behöver gå på kontroll en gång om året och betala 550kr. De har säkert höjt den avgiften till nästa gång. Jag har i många år haft tandläkarskräck men ändå borstat och tvingat mig dit varje år bara för att inte hamna i en mardröm. Nu har jag hittat världens bästa tandläkare till mig och barnen. Vi fick i några år betala för barnen också bara för att jag bytte tandläkare över "länsgränsen" till Jönköpings län. Nu har jag efter mycket om och men fått det beviljat att de inte behöver betala. Gissa om vi sparar pengar nu!!!!!

De blev helt hysteriska när de skulle till vår lokala tilldelade tandläkare. Där skulle jag hålla fast och de skulle tvinga dem att öppna munnen, då tackade vi för oss

Min man har ännu bättre tänder och går bara vart annat år. Jag förstår om det blir dyrt om man behöver laga och fixa till tänderna - hoppas att jag slipper det framöver. Kanske blir när man måste skaffar löständer:)

7 CATWOMAN:

skriven

ja det är dyra timmar att spendera hos tandis... men på samma gång så tänker jag så här... då jag går till frissan och klipper och färgar håret är det runt en tusing det kostar och då betalar jag snällt...men det är inte lika roligt att betala dyra pengar för en tandskrälle...

kramen damn

2 Jonas

skriven

Det skulle du inte få hjälp med då mamma:P

Jag får ju inte det så:)

4 Jerry

skriven

Så blir det när vård drivs av vinstintresse. :-)

Visst är det redan nu en klassfråga, de som har sämst ställt har inte råd med fina tänder.

6 Anna

skriven

Gick aldrig till tandläkaren när jag var ensamstående och det gör nog inte många i den situationen. Har flera vänner som saknar ett par tänder i munnen. Är det långt bak syns det ju inte, men det är tragiskt att det ska behöva vara så.